Facultăţile ar putea organiza sesiuni de admitere speciale
Unele facultăţi din ţară iau în considerare modificarea strategiei pentru admitere din cauza procentului slab de promovabilitate de la bacalaureat. Rectorii se tem de neocuparea locurilor cu taxă.
Articol de Ioana Stătescu, 07 Iulie 2011, 15:11
Ministerul educaţiei a anunţat centralizarea a 80 de mii de contestaţii, după ce a adunat toate datele venite de la inspectoratele din ţară.
Procentul foarte mic de promovabilitate în sesiunea de bacalaureat iunie-iulie şi notele mici au dus la un număr dublu de contestaţii faţă de anul trecut.
Probele de matematică şi română au generat cele mai multe nemulţumiri, potrivit unui comunicat al ministerului.
Recorectarea ar urma să se încheie joi, pentru ca vineri, conform calendarului oficial, să fie afişate rezultatele finale.
Unele facultăţi din ţară iau în considerare modificarea strategiei pentru admiterea din anul 2011.
Altele însă mizează pe candidaţii suficient de pregătiţi care nu au fost puşi în dificultate de bacalaureat.
Facultăţile, îngrijorate că nu se vor ocupa locurile cu taxă
Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca îşi exprimă încrederea că acei candidaţi care s-au orientat spre ştiinţele medicale au şi valoarea necesară promovării examenului de bacalaureat.
"Prin urmare, rezultatele nu vor influenţa admiterea în universitate şi nu vor duce la neocuparea locurilor bugetate pentru concursul de admitere", se arată într-un comunicat al universităţii.
Acelaşi lucru îl susţine şi rectorul instituţiei similare din Iaşi, Vasile Astărăstoae, care spune că facultăţile de medicină din ţară nu au această problemă, ba dimpotrivă, concurenţa pare să fie tot mai mare de la un an la altul.
"Nu vom avea probleme la admitere, vom acoperi toate locurile din prima sesiune, candidaţii noştri s-au pregătit şi fac parte din cei mai performanţi care există în licee.
"Noi am ţinut cont şi de evaluarea în decursul liceului, şi de nota la bacalaureat sau expresia încrederii pe care o avem în liceele româneşti", a declarat Vasile Astărăstoae.
Universităţile de medicină şi farmacie conduc, de altfel, într-un top al credibilităţii realizat recent de site-ul de recrutare a forţei de muncă Bestjobs.
La acesta au participat 100 de angajatori care şi-au exprimat preferinţele la angajare pentru absolvenţii facultăţilor din România.
Astfel, conform acestui studiu, cei care se îndreapă spre medicină sau spre principalele facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, Iaşi, Cluj sau Timişoara au cele mai mari şanse la absolvire să-şi găsească un loc de muncă.
Temeri şi la facultăţile particulare
Rezervele manifestate de angajatori, conform concluziilor aceluiaşi studiu Bestjobs, faţă absolvenţii facultăţilor particulare sunt însă contestate de profesorul Corina Dumitrescu, rectorul Universităţii "Dimitrie Cantemir", care crede că toate facultăţile vor avea în acest an o problemă legată de ocupare în ceea ce priveşte locurile cu plată.
"Pot să vă spun că această promovabilitate va afecta universităţile particulare şi locurile cu taxă de la stat.
"Toate universităţile, atât cele de stat, cât şi cele particulare, vor merge pe două sesiuni de admitere, iulie şi septembrie, şi că, desigur, în iulie aşteptările nu sunt foarte mari pentru universităţile româneşti din punct de vedere al numărului de candidaţi care vor participa la această sesiune de admitere", a declarat Corina Dumitrescu.
De vineri, multe dintre facultăţi încep perioada de înscriere.
Cel mai probabil în toamnă vor fi organizate sesiuni suplimentare de admitere la mai multe unităţi de învăţământ superior, care nu sunt considerate de top şi care în mod tradiţional au probleme în a-şi alege cursanţii.