Factorii de risc alimentar, responsabili pentru 25% din totalul deceselor din România
Raportul la nivelul Comisiei Europene de anul trecut arată că 73% din populaţia României nu consumă fructe şi legume.
Articol de Adriana Turea, 12 Noiembrie 2024, 13:50
Pacienţii români au la dispoziţie platforma www.infosuplimente.ro, care îşi propune să promoveze un consum responsabil şi să ofere infomaţii clare şi corecte despre suplimentele alimentare.
Raportul de ţară de la nivelul Comisiei Europene de anul trecut arată că 73 la sută din populaţia României nu consumă fructe şi legume. De asemenea, fiecare român cheltuie doar 62 de euro pentru prevenţie, faţă de media europenilor care alocă 250 de euro.
Suplimentele alimentare se pot administra în paralel cu medicamentele, însă este nevoie de atenție în cazul persoanelor care au boli cronice, pentru că au și tratament medicamentos și există posibilitatea de interacțiune între cele două tipuri de tratamente, precizează secretarul general PRISA, doctor Gerald Flintoacă Filip.
Gerald Flintoacă Filip: Suplimentul alimentar este un produs alimentar care se diferențiază foarte clar de medicamente, pentru că el are rol nutriţional și fiziologic, el vine să completeze o dietă normală, el nu vine să trateze, nu vine să vindece, el vine să ajute alimentația de zi cu zi, care știm foarte bine că este deficitară, datorată stilului de viață pe care îl avem ca oameni moderni, să completeze alimentația de zi cu zi și să aducă nutrienţii necesari și organismului.
Compoziția unui supliment alimentar poate fi verificată?
Gerald Flintoacă Filip: În mod cert, se pot face analize de laborator pentru compoziția produselor, pentru toate ingredientele care se regăsesc în produse. De aceea, este foarte important să luăm de la companii care au o reputație foarte bună, pentru că își respectă întotdeauna consumatorii și vor avea ingredientele și cantitățile de ingrediente pe care le propun pe ambalaj în produsul acestora.
Doctor Gerald Flintoacă Filip a mai adăugat că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul de decese din cauze prevenibile, iar factorii de risc alimentar, cum ar fi consumul excesiv de zahăr, sare și aportul scăzut de fructe și legume sunt responsabili pentru 25% din totalul deceselor.