Extinderea ariilor protejate "ar trebui însoţită de despăgubiri"
Primarii din Bistriţa-Năsăud i-au cerut ministrului pentru păduri, Lucia Varga, ca noul Cod Silvic să prevadă despăgubiri pentru comunităţile ce deţin păduri în arii protejate.
29 Martie 2013, 14:37
Primarii din Bistriţa-Năsăud, judeţ cu suprafeţe semnificative de pădure, i-au cerut ministrului delegat pentru ape, păduri şi piscicultură, Lucia Varga, ca noul Cod Silvic să prevadă despăgubiri pentru comunităţile locale care deţin păduri în arii protejate.
Totodată, edilii au solicitat la discuţiile de azi ca autorităţile centrale să nu mai ia decizii de extindere a parcurilor naţionale fără consultarea comunităţilor locale.
Ministrul Lucia Varga a discutat la Bistriţa cu primarii din judeţ despre noul Cod Silvic, pe care îl va prezenta la începutul lunii aprilie în şedinţă de guvern.
Edilii i-au spus că sunt nemulţumiţi că nu primesc despăgubiri pentru pădurile pe care le deţin în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi pe care nu le pot exploata.
Lucia Varga i-a asigurat că va rezolva această problemă şi că primăriile vor primi bani.
Totodată, ministrul a spus că, de acum, extinderea ariilor protejate se va face numai cu acordul primăriilor, transmite corespondentul Radio România de la Bistriţa, Cristian Sabău.
Autorităţile din comuna Parva, de exemplu, aflată în zona Munţilor Rodnei, au cerut să nu le fie făcute dosare penale oamenilor care adună vreascuri din păduri, ci să fie doar amendaţi.
Furturi de lemn şi împăduriri
Lângă Bistriţa Năsăud, în judeţul Suceava, autorităţile au confiscat de la începutul anului până acum 2000 de metri cubi de lemn.
Controalele au vizat defrişările ilegale şi limitarea delictelor silvice.
După cum transmite de la Suceava Mihaela Buculei, controalele sunt dublate de planificarea împăduririi unor suprafeţe importante.
Judeţul Suceava prezintă un specific deosbit în ceea ce priveşte înzestrarea naturală cu material lemnos, însă acest lucru face cu ochiul celor certaţi cu legea.
"De la începutul anului 2013, acţiunile au fost intensificate, având în vedere şi, să spunem aşa, o nevoie naturală până la un punct a oamenilor de material lemnos pentru încălzire, având în vedere condiţiile meteo. Însă nu este un argument pentru cetăţeni de a tăia ilegal şi a sustrage material lemnos. Acţiunile pe care e-am desfăşurat au dus numai de la începutul anului la confiscarea a peste 2000 de metri cubi de material lemnos" spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, Ionuţ Iepureanu.
Anul acesta, Direcţia Silvică Suceava va împăduri o suprafaţă de 1400 de hectare de teren.
Pe 500 de hectare se vor face lucrări de regenerare pe cale naturală, iar pentru împădurire vor fi folosiţi 1,4 milioane de puieţi.
"Suprafeţe mai mari se vor împăduri la raza ocoalelor silvice Vatra Dornei, Iacobeni - Cârlibaba din Bazinul Dornelor, precum şi la alte ocoale - Pojorâta, Solca, Brodina, Moldoviţa. Sigur, Codul Silvic prevede obligativitatea împăduririi, în termen de doi ani de la tăierea efectivă a acestor suprafeţe, pentru acele persoane fizice care au tăiat în anii anteriori pădurea şi cărora li s-a constituit fond de conservare şi regenerare, a căror valoare acoperă cheltuielile de împădurit, vom împăduri în primăvara acestui ani, cu prioritate la aceste persoane fizice şi juridice", spune Dorin Strugaru, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Suceava, Biroul Regenerare a Pădurilor.