Expunerea în spaţiul virtual, riscuri şi provocări
Deputatul Varujan Pambuccian a apreciat la RRA că legislaţia necesară combaterii fenomenului există şi se aplică, dar plângerile sunt foarte puţine pe acest sector.
Articol de Radiojurnal, 27 Mai 2015, 15:05
Un studiu realizat de o companie specializată în producerea de programe de securitate pentru internet şi publicat astăzi relevă că din ce în ce mai mulţi copii sunt hărţuiţi în mediul online.
De cealaltă parte, părinţii nu au informaţii despre modul în care ar putea contracara atacurile la adresa celor mici sau nu pot să se implice întrucât nu au timp.
Din aceeaşi cercetare reiese că 22 % dintre ei nu au niciun control asupra a ceea ce văd sau accesează minorii pe internet, în timp ce 48 de procente se declară îngrijoraţi cu privire la eventualele riscuri la care sunt expuşi copii lor.
Specialiştii consideră că hărţuirea în spaţiul virtual a luat amploare pentru că a crescut popularitatea reţelelor de socializare, oamenii de toate vârstele se raportează constant la mediul virtual, iar programele de securitate existente sunt eficiente doar parţial.
Deputatul Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor din Parlament, a spus astăzi la emisiunea "Probleme la Zi" de la Radio România Actualităţi că legislaţia necesară combaterii fenomenului există şi se aplică, dar plângerile sunt foarte puţine pe acest sector.
"Lucrurile acestea ţin în primul rând de educaţie şi în al doilea rând de legislaţie. Ca să poţi să ajungi la palierul legislativ trebuie să existe plângeri, trebuie ca oamenii să ştie in primul rând cum să prevină lucrurile acestea. În absolut toate sistemele informatice există compnente de control parental care fac ca accesul la aceste site-uri să fie blocat local, in calculatorul respectiv", a spus Varujan Pambuccian.
Deputatul Varujan Pambuccian a apreciat şi că în acest moment sunt necesare campanii de informare desfăşurate în şcoli şi mediatizate pentru instruirea părinţilor cu privire la creşterea controlului asupra propriilor copii.
Emisiunea "Probleme la zi" a avut azi ca temă "Expunerea în spaţiul virtual – riscuri şi provocări".
Invitaţi în studio: Costin Raiu – director Cercetare şi Analiză Kaspersky, Bogdan Botezatu – senior eThreat Analyst BitDefender, Cristian Sandu – psiholog, Ovidiu Majină – coordonator program privind siguranţa pe internet de la Organizaţia „Salvaţi copiii” şi, prin telefon, deputatul Varujan Pambuccian – membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor, liderul Grupului Parlamentar al Minorităţilor Naţionale.
Audio: Probleme la zi. Realizator Radu Dobrițoiu.