Expoziţie de fotografie - remember al misiunilor Armatei Române
La Lugoj, colegul Mario Balint a deschis o expoziţie de fotografii realizate alături de militarii români care au acţionat între 2002 şi 2017 în Irak şi Afganistan
Articol de Pavel Ionescu, 27 Iulie 2018, 01:38
Mario Balint a petrecut în total 52 de luni în diverse misiuni ale trupelor române. L-am întrebat ce a căutat să arate în aceste fotografii.
Mario Balint: "A fost dorinţa mea de a crea un remember al misiunilor Armatei Române în cei 16 ani de participare în teatrele de operaţii, începând din 2002, odată cu intrarea în Afganistan, şi continuând apoi cu Irakul, misiune care s-a încheiat în 2010, urmând Afganistanul, apoi până anul trecut şi chiar anul acesta în februarie când o echipă a postului nostru de radio a fost prezentă din nou în teatrul de operaţii Afganistan, şi sperăm noi că aceste misiuni nu se vor încheia, pentru că anul acesta la Centenar avem încă multe poveşti de spus despre teatrul de operaţii din Afganistan, despre Armata Română.
Avem un monument al eroilor români căzuţi în Afganistan, este cel mai la est monument al eroilor români căzuţi în ultima sută de ani - 28 de militari români şi-au pierdut viaţa în timpul misiunilor în teatrul de operaţii din Afganistan".
Realizator: Mulţi dintre ei se află şi în fotografiile tale?
Mario Balint: "O parte dintre ei se regăsesc în fotografiile prezentate în această seară la Lugoj. Am ţinut neapărat să fac acest remember, pentru că postul nostu de radio a fost mereu prezent alături de militarii români, de Armata Română, atât în Irak, cât şi în Afganistan, şi am considerat necesar ca acest lucru să se cunoască, să ştie mai multă lume acest lucru".
Realizator: Ce poveste spun fotografiile tale?
Mario Balint: "Povestea este una optimistă, în ciuda ororilor care se întâmplă în teatrele de operaţii de obicei. Militarii români participă la misiuni de menţinere a păcii, şi sunt în contact cu populaţia locală, o populaţie care are nevoie atât de sprijin, dar şi de speranţă.
Înclin să cred şi am chiar o certitudine că militarii români aduc speranţa acolo unde ei merg, de aceea spun că expoziţia este una optimistă, în ciuda faptului că militarii au arme, nu-i aşa, iar populaţia civilă se simte oarecum stingherită în faţa acestor arme, deşi dacă vorbim despre Afganistan, o ţară sfâşiată de 40 de ani de război, sunt multe generaţii de copii care au crescut fără jucării, în preajma armelor de foc".
Realizator: Te-ai mai întâlnit după misiuni cu militarii care au fost acolo şi pe care i-ai văzut în fotografiile tale?
Mario Balint: "Evident, ţinem contact permanent unii cu ceilalţi. Suntem o mare familie, dacă pot să spun aşa, şi le mulţumesc că m-au primit în această mare familie. Suntem pe reţelele de socializare, ne întâlnim faţă în faţă, pe stradă.
Chiar în oraşul în care locuiesc am un prieten, un foarte bun camarad cu care am fost în misiuni atât în Irak, cât şi în Afganistan. Este un luptător desăvârşit şi depănăm amintiri. Adevărul e că aceste amintiri nu se pot depăna decât în acest format, dacă pot să spun aşa. Nu prea pot să povesteşti despre viaţa ta petrecută în teatrele de operaţii decât celor care au trăit alături de tine, pentru că multă lume nu te-ar crede".
Realizator: Şi frumuseţea unei astfel de expoziţii este că lumea începe să creadă cumva, vâzând de fapt lucrurile fotografiate.
Mario Balint: "Exact. Mesajul se duce dincolo de uniforma militară, dincolo de undele hertziene ale postului nostru de radio, dincolo de mesajele care se transmit atât la radio, cât şi în celelalte medii de informare, şi publicul reuşeşte să vadă cu propriii ochi o parte din aceste fragmente de viaţă, pe care militarii şi civilii români le-au trăit în aceste teatre de operaţii".