Exporturile românești de energie electrică „sunt deocamdată insuficiente”
"Apel matinal" - Invitat: Călin Dobra, director general Electrica Serv.
Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 24 Octombrie 2023, 09:17
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (24 octombrie, ora 8:29) - "Apel matinal", Realizatori: Cătălin Cîrnu și Daniela Petrican
Cătălin Cîrnu: Și astăzi ne bucurăm de o vreme incredibil de frumoasă pentru data din calendar, 24 octombrie. Asta înseamnă că panourile fotovoltaice, extrem de căutate în vară, își fac treaba, livrând energie celor care le-au montat deja.
Daniela Petrican: Da, și din câte tot observăm, că de la an la an, sunt tot mai căutate aceste panouri fotovoltaice. Dar, dacă ne uităm așa puțin peste ceea ce înseamnă aceste panouri fotovoltaice, înțelegem, printr-o definiție simplă, că reprezintă sisteme care transformă în energie electrică energia solară luminoasă.
Cătălin Cîrnu: Da, și nu mai e mult până când vom da drumul la calorifere ori la sobe, la ce mai avem prin casă, pentru a ne încălzi, dacă nu cumva asta se și întâmplă deja prin zonele mai reci din țară, precum Harghita, de exemplu, unde temperaturile nocturne coboară sub 0 grade Celsius.
Daniela Petrican: Invitat la "Apel matinal" este Călin Dobra, director general Electrica Servicii. Bună dimineața!
Cătălin Cîrnu: Bună dimineața!
Călin Dobra: Bună dimineața!
Daniela Petrican: Haideți să aflăm cât de bine stați cu pregătirile de iarnă, pentru că tot spuneam că ușor-ușor ne apropiem de sezonul rece.
Călin Dobra: Da, în primul rând, dați-mi voie să salut ascultătorii dvs. Și pentru că am intrat direct în subiect, o să vă și răspund că, din punct de vedere al companiei pe care o coordonez, la momentul acesta, noi acționăm, să zic așa, pe două direcții din punct de vedere al acestei pregătiri. O primă direcție este în cadrul Grupului Electrica, cu partenerii noștri, cu Distribuție Energie România, care operează pe 18 județe la nivel național, în zona Transilvania Nord, Transilvania Sud și Muntenia Nord, iar noi, prin contractul pe care îl avem încheiat cu societatea de distribuție asigurăm intervențiile în caz de post avarie, să spun așa, după anumite evenimente neplăcute. Sper totuși să avem o iarnă cât mai ușoară și să nu intervenim foarte des, chiar dacă suntem, vă asigur că suntem pregătiți din acest punct de vedere. Utilajele specifice acestor intervenții accidentale sunt pregătite, sunt echipate, oamenii sunt deja pregătiți, instruiți, suntem, să zicem, în pole position așa, în așteptare. Cea de-a doua direcție este prin contractul de mentenanță pe care îl avem cu Enel - și aici discut pe zona Giurgiu, Ilfov și parte din municipiul București - același sistem de a interveni în caz de situații delicate.
Daniela Petrican: Ați reușit să acoperiți toate angajamentele?
Călin Dobra: Până la momentul ăsta, da, și suntem în continuare pregătiți să ne luăm și alte angajamente, pentru că suntem într-o perioadă în care dorim să revigorăm compania Electrica Serv, să o readucem la anii anteriori, când era o forță la nivel de servicii energetice pe piața națională.
Daniela Petrican: Păi atunci, haideți să vorbim de facturile la energie, pentru că, știm bine, sunt coșmarul fiecărui român, după cum se știe. Vor fi surprize la emiterea acestora sau totul a intrat în regim normal?
Călin Dobra: Eu cred că nu vom avea parte de surprize, chiar dacă este un subiect care nu depinde de activitatea noastră, pentru că activitatea noastră face referire doar la ceea ce înseamnă investiții, mentenanță, operare, nu la furnizarea de energie, dar discutând cu colegii mei care au responsabilități în acest sens am înțeles că nu vor apărea și nu vom avea surprize neplăcute din punct de vedere al costurilor la energie.
Cătălin Cîrnu: Aminteam ceva mai devreme despre panourile fotovoltaice; a fost și un program la nivel național, blocat la un moment dat de o decizie a unui tribunal, parcă din nord-vestul țării. Ce se întâmplă - vor să știe mulți dintre ascultătorii noștri - cu surplusul de energie provenit din sursele de care aminteam, gen panouri fotovoltaice și mai ales ce vor face prosumatorii de acum încolo?
Călin Dobra: Da, sunt de fapt mai multe programe de finanțare și pentru casnici și pentru partea de business. Dvs pomeneați de ceea ce este finanţat prin Agenția Fondului de Mediu, mai exact programul pentru 'Casa verde', care, din păcate, la acest moment este suspendat prin decizia Tribunalului de la Oradea. Sperăm ca în perioada următoare să se deblocheze acest lucru, pentru că și noi ne-am declarat și ne-am făcut documentația pentru instalator acreditat și chiar avem foarte multe solicitări din punct de vedere a rezidențialului să instalăm aceste panouri fotovoltaice care sunt foarte binevenite prin prisma costurilor de investiții și prin ceea ce au capacitatea să producă. Din punct de vedere al business-ului, la momentul acesta /.../ deschisă o linie de finanțare, în mod special prin Programul Operațional Investiții Majore, pentru toate centrele de tratare a apei și toate centrele de mentenanță care asigură la nivelul județului apa și canalizarea și au un program special în acest sens, iar o altă linie de finanțare foarte importantă în domeniul agriculturii. În domeniul agriculturii se va deschide în următoarea perioadă, cred că în maxim două săptămâni, o schemă de finanțare pentru investiții în capacități de producere a energiei din resurse regenerabile pentru fermele agricole; până într-un megawatt sau peste un megawatt. Sunt câteva proiecte importante finanțate și din fonduri naționale și din fonduri structurale europene care pot să aducă plus valoare. Dar, așa cum ziceaţi și dvs, apare o problemă. Apare o problemă la ceea ce înseamnă surplusul de energie la un anumit interval orar, pentru că nu avem parte de surplus de energie pe tot parcursul zilei, doar în anumite perioade ale zilei, și acest surplus de energie poate să ducă într-o direcție nouă de business, şi anume o direcţie de stocare a energiei./csimion/ Şi cred că următoarele proiecte - noi ne pregătim în acest sens cu specialiștii noștri să venim cu propuneri pentru beneficiarii finali - următoarele proiecte sunt interesante în ceea ce înseamnă, pe lângă investițiile în panourile fotovoltaice și energia regenerabilă, și investiții în stocarea energiei.
Daniela Petrican: Sunt multe persoane care și-au instalat panouri fotovoltaice și care injectează în rețea sute de mii de kilowați de energie, ce-i drept că așteaptă să fie și compensați lunar pentru asta. Cât de mare este impactul pe care îl pot avea cetățenii prosumatori asupra reducerii efectelor negative ale crizei energetice?
Călin Dobra: Din păcate, efectul din punct de vedere al operatorilor casnici nu este foarte mare. Efectul este la investițiile majore, la investițiile de peste zeci de megawați, care pot să aducă un surplus de energie și, cu investiție în partea de stocare, să asigure în primul rând consumul propriu la nivel național în sistemul energetic național și posibilitatea exportării de energie.
Daniela Petrican: Și vă propuneți încurajarea prosumatorilor?
Călin Dobra: Categoric!
Daniela Petrican: În ce fel?
Călin Dobra: Categoric, pentru că până la urmă este o investiție proprie, care reduce costurile la ceea ce înseamnă cheltuielile cu utilitățile pentru prosumatori. De aceea se și deschid aceste linii de finanțare și pentru rezidențiali, prin Case Verde, dar și pentru partea de business, până în... cum am spus, la ferme agricole, până într-un megawatt. Sunt investiții foarte interesante pentru consumul propriu și pentru livrarea în sistemul național de energie.
Cătălin Cîrnu: Business, business, dar aveți idee cam care este prețul energiei electrice în România vizavi de Europa?
Clin Dobra: Suntem... știm foarte bine că prin ordonanța de guvern s-au plafonat prețurile, s-au prelungit aceste plafonări și sunt ferm convins că în continuare guvernul va plafona și va menține un echilibru astfel încât să nu apară discrepanţe foarte mari și suntem la nivel mediu raportat la prețurile la nivel european.
Cătălin Cîrnu: Şi apropo de echilibru și de business, România importă sau exportă energie electrică?
Călin Dobra: Exportăm energie electrică, dar în cantități deocamdată insuficiente încât să fie profitabilă această activitate la momentul acesta.