Explotarea gazelor de şist "ar dăuna mediului"
Autorităţile locale din Bârlad se gândesc la o consultare directă a comunităţii după ce, săptămâna trecută, aproximativ 5.000 de persoane au protestat în stradă faţă de explotarea zăcămintelor de gaze de şist.
Articol de Alina Darie, Vaslui, 26 Martie 2012, 15:37
Organizarea unui referendum pare a fi o soluţie tot mai posibilă la Bârlad, unde o parte din populaţie nu este de acord cu explotarea zăcămintelor de gaze de şist printr-o tehnologie care ar dăuna mediului, după cum susţin cei nemulţumiţi.
Autorităţile locale se gândesc la o consultare directă a comunităţii după ce, săptămâna trecută, aproximativ 5.000 de persoane au protestat în stradă.
"Nu gazelor de şist!" - acesta a fost mesajul principal transmis de cei peste 5.000 de bârlădeni prezenţi la mitingul de protest organizat la finele săptămânii trecute împotriva extragerii gazelor de şist prin metode invazive asupra solului.
Bârlădenii au realizat o petiţie semnată de aproape 20 de mii de persoane care va ajunge pe masa guvernului.
Şi biserica locului s-a implicat în susţinerea manifestanţilor.
Mitingul de săptămâna trecută l-a avut ca lider pe însuşi protopopul Bârladului, Vasile Laiu.
"Cu Dumnezeu înainte în demersul nostru! Doamne ajută!", a declarat Vasile Laiu.
Factorii politici din zonă au păreri împărţite pe această temă.
În timp ce reprezentanţii USL se declară împotriva exploatării gazelor de şist, deputatul PDL de Vaslui, Dan Mihai Marian, susţine ideea organizării unui referendum, argumentând că astfel părerea celor aproape 70.000 de locuitori ai Bârladului va fi mai clar cunoscută.
Compania americană Chevron a câştigat la o licitaţie în 2010 licenţa de explorare a trei perimetre din sudul judeţului Vaslui.
Nu este, totuşi, clar dacă există într-adevăr zăcăminte a căror exploatare ar renta.
Metoda de extragere a gazelor de şist este una puţin folosită în Europa deoarece se bazează pe un amestec presurizat de apă, nisip şi substanţe chimice.