Exploatarea prin muncă a minorilor, "fenomen în creştere"
Organizaţia "Salvaţi Copiii" atrage atenţia că în mediul urban, cea mai vizibilă formă de exploatare este cerşetoria. Organizaţia a deschis 37 de centre educaţionale în toată ţara.
Articol de Radu Şarpe, 12 Iunie 2013, 19:13
Organizaţia "Salvaţi Copiii" atrage atenţia că exploatarea prin muncă a minorilor este un fenomen în creştere.
În mediul urban, cea mai vizibilă formă de exploatare este cerşetoria.
Organizaţia a deschis 37 de centre educaţionale în toată ţara, în care îi încurajează pe copii şi pe părinţi să aleagă şcoala în locul străzii.
Cele mai multe cazuri de exploatare se întâlnesc însă la ţară, unde copiii sunt folosiţi la muncile câmpului, spune Liliana Bibac, de la organizaţia "Salvaţi copiii".
"Se constată o creştere, din păcate, şi asta nu putem să acuzăm neapărat numai părinţii şi copiii. În România, conform unor date ale Eurostat, 1 din 3 copii trăieşte la limita subzistenţei.
"Şi atunci, soluţia pe care ei o văd la îndemână este aceea de a merge pe stradă şi de a cerşi, lucru cu care nu suntem de acord şi încercăm să informăm familiile cu privire la alternative, să-i direcţionăm către serviciile pentru protecţia copilului.
"Să-i sprijinim în reintegrarea şcolară cu ajutorul centrelor educaţionale "Salvaţi copiii", pentru că unul din crezurile noastre este acela că atunci când un copil nu se află la şcoală, este vulnerabil să devină exploatat prin muncă", spune Liliana Bibac.