Exploatarea gazelor de şist, "neaprobată" în prezent
Ministerul mediului nu a dat nicio aprobare pentru începerea unor lucrări de exploatare a gazelor de şist în România, a declarat la Oradea ministrul de resort Laszlo Borbely.
Articol de Victor Gheorghe, 29 Martie 2012, 16:32
Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat că ministerul pe care îl conduce nu a dat nicio aprobare pentru începerea unor lucrări de exploatare a gezelor de şist în România.
Laszlo Borbely a făcut această precizare la o zi după ce guvernul a aprobat trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare şi exploatare în Dobrogea, pentru compania Chevron.
Anexa care conţine principalele prevederi ale celor trei acorduria fost clasificată.
Ministrul Laszlo Borbely a ţinut să precizeze că are mari reţineri în legătură cu exploatarea gazelor de şist pentru că ea poate provoca mişcări tectonice, iar România se află într-o zonă de risc seismic.
"Eu nu am dat aprobare pentru nici un fel de începere de lucrări. Ceea ce s-a dat acuma sunt trei acorduri petroliere pentru prospecţiuni, pentru explorare şi exploatare. Nu o să dau nici un acord de mediu dacă nu sunt convins că 100% nu dăunează mediului. În legătură cu exploatarea gazelor de şist am mari reţineri. Au unele urmări care ţin şi de mişcări tehtonice şi ştim foarte bine că România este o ţară cu risc seismic" a mai spus Laszlo Borbely.
Surse oficiale au declarat agenţiei Mediafax că, la o întâlnire avută ieri cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în România, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.
Guvernul de la Sofia s-a opus metodei de exploatare prin fracturare hidraulică, ce constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.