Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exercițiul Național "Seism 2018", în Capitală (UPDATES)

Este vorba de un exerciţiu de simulare în caz de cutremur. Este cea mai amplă acţiune din ultimii 20 de ani. Exerciţiul va dura 5 zile, iar populaţia nu trebuie să intre în panică.

Foto: Arhivă ISU.

Articol de Răzvan Stancu, 13 Octombrie 2018, 09:01

Amintim că este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.

UPDATE: Extras din declaratia de la ora 21.00 , sâmbătă 13 Octombrie

IGSU - 2 tabere pentru sinistrați ( voluntari și stefanesti ) - incepe organizarea lor din acesta noapte

-Ora 1.30 - echipa Israel
-Bulgaria ( mâine dimineața) , ora 11, ruse - trimite echipa de cautare-salvare
- Republica Moldova ( paramedici cu ambulanta)

Acum se afla deja in țara:

- 7 ambulanțe din Austria
- 4 ambulante Italia
- 1 ambulanta Ungaria
- 2 camioane Italia pentru posturi medicale avansate nivel 1
- 3 camioane Austria

- Evacuările continua in seara asta și misiuni de cautare-salvare

Spitalele au declanșat planul alb ( Sorina pintea)

UPDATE: In aceasta noapte in jur de ora 1.30 va ajunge pe baza 90 a MApN spitalul de gradul 3 din israel impreuna cu o echipa de medici.

UPDATE: Comunicat, declarații de presă, Raed Arafat.

În cursul zilei de astăzi, în cadrul exercițiului Seism 2018, președintele României a decretat instituirea stării de urgență.

Starea de urgență reprezintă ansamblul de măsuri excepționale de natură politică, economică și de ordine publică aplicabile pe tot teritoriul țării sau în unele unități administrativ-teritoriale care se instituie, în cazul de față, în situația producerii unor calamități care fac necesară prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

În primele 12 ore de la declanșarea exercițiului Seism 2018, s-au înregistrat 450 de persoane decedate. Încă 1791 de persoane sunt rănite.

De asemenea, 3218 persoane sunt în continuare dispărute, forțele de intervenție fac eforturi și la această oră pentru localizarea acestora. Încă 88 persoane sunt surprinse sub dărâmături, echipele de căutare-salvare ale IGSU, cu mijloace tehnice – buldo-excavatoare, macarale - precum și echipe canine fac eforturi susținute pentru salvarea acestora și acordarea asistenței medicale de urgență.

Până în acest moment, au fost salvate și evacuate 215 persoane.

În cursul zilei de astăzi forțele de intervenție, din cele patru baze de operații, au acționat în 26 de zone din București și județul Ilfov pentru evaluare, căutare și salvare de persoane.

În urma ședinței Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti, a fost luată decizia ca cele 30.000 de persoane sinistrate existente să fie cazate în taberele organizate de autorităţi, unde li se vor asigura alimente, haine și produse de igienă personală. Taberele pentru sinistrați vor fi amenajate în județul Ilfov pe stadioanele Pantelimon, Voluntari, Ștefănești și Chiajna. Transportul persoanelor va fi asigurat prin grija autorităților.

Astăzi au acționat la nivelul municipiului București și județul Ilfov, pompieri din București, precum și din alte județe, sosiți în sprijin cu mijloace tehnice specifice (de stingere, ambulanțe, descarcerare, containere multirisc, echipe de căutare canină, CBRN, transport personal și fictive multiple și alte tipuri de ambulanțe specifice intervenției in caz de dezastru). Alături de pompieri au acționat medici, paramedici, militari, voluntari, precum și polițiști și jandarmi pentru asigurarea ordinii publice.

Conform scenariului, la ora 18.00, a fost activată o linie TELVERDE dedicată aparținătorilor persoanelor dispărute și rănite, măsură ce se ia într-o situație reală. Această linie telefonică este deservită de persoanal specializat – psihologi și asistenți sociali.

La nivelul municipiului București și al județului Ilfov au fost disponibilizate 15.000 de paturi mobile, amplasate în școli și alte instituții de utilitate publică.

De asemenea, la nivelul spitalelor din Capitală sunt disponibile 365 de paturi adecvate pentru intervenții chirurgicale.

La acest moment, persoanele rănite primesc îngrijiri în 9 unități medicale din municipiul București. De asemenea, în cadrul exercițiului a fost instalat de către Ministerul Apărării și spitalul de campanie ROL II, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din Pantelimon.

UPDATE: MApN a început instalarea spitalului de campanie ROL2 în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din Pantelimon.

VIDEO: Sursa MApN.

UPDATE: Conform ISU Vrancea "având în vedere dinamica exercițiului național „SEISM 2018”, începând cu ora 15.50, un camion cu container de iluminat (generator), un camion cu container multirisc, o autospecială de transport personal și victime multiple și nouă subofițeri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "Anghel Saligny" al județului Vrancea, au început deplasarea către municipiul București, iar Modulele 1 și 2, deplasate în cursul zilei la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani, se întorc la bază", transmite corespondentul Radio România, Gabriel Sava.

FOTO: ISU Vrancea.

UPDATE: Primele concluzii ale autorităților.

Declarațiile șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, privind situația din teren după primele 7 ore de la producerea cutremurului.

UPDATE: La această oră, un spital mobil se instalează în sectorul 5 al Capitalei, în Parcarea Academiei Române.

Acţiunea are loc în cadrul exerciţiului naţional "Seism 2018". Reporterul RRA Alex Lancuzov transmite: Acest punct medical avansat este un spital mobil, un cort care poate primi până la 40 de pacienți, 10 critici și 20 - noncritici. Aici se fac triajul și stabilizarea, dar nu se operează. În 20 de minute a fost ridicat și poate primi răniții. Sunt trei astfel de spitale mobile în Bucureşti. Sunt dotate cu toată aparatura medicală necesară, inclusiv climatizare.

FOTO: Intervenție în zona Academiei Române.

UPDATE: Ora 15.30 La acest moment, în cadrul exercițiului, sunt organizate 7 site-uri active (Fabrica de Iută, Fabrica de bere, Academia de Polițe, Academia Română, strada Speranței 24, strada Dacia 102, Jean Louis Calderon 36)
Evaluarea este în dinamică. Până în prezent există:
43 persoane salvate
108 persoane evacuate medical
22 de persoane dispărute
36 de persoane surprinse la înălțime
34 de persoane sub dărâmături pentru care se acționează

Rugăm cetățenii să manifeste înțelegere față de echipele de intervenție pe tot parcursul desfășurării exercițiului Seism 2018.

UPDATE: Declaraţii ale premierului Viorica Dăncilă şi ale secretarului de stat în MAI Raed Arafat, la Ciolpani.

UPDATE: În localitatea Ciolpani, din judeţul Ilfov, a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din cadrul exerciţiului de simulare în caz de cutremur. La ora 13:30 a ajuns aici și premierul României, doamna Viorica Dăncilă. Probabil, conform desfășurătorului și scenariului acestui exercițiu, în acest moment îi sunt prezentate situațiile înregistrate în Capitală și în toată țara, transmite corespondentul RRA, Simona Uță.

UPDATE: O zonă în care se acţionează acum, potrivit simulării, este în faţa Academiei Române, unde se află şi reporterul RRA Alina Bordeiaşu, cu care intrăm acum în direct. Bună ziua, Alina, ce se întâmplă acolo? Reporter: Bună ziua! Aici, în fața Academiei Române de pe Calea 12 Septembrie intervin mai multe echipaje de pompieri, întrucât, potrivit scenariului, o clădire s-a prăbușit parțial, în urma cutremurului, și a izbucnit și un incendiu.Răniții sunt evacuați pe targă, au sosit deja ambulanțe la fața locului. Zona a fost izolată și mai multe echipaje de la Poliția Rutieră au restricționat parțial traficul. Potrivit scenariului autorităților, în sectorul 5, tot pe Calea 13 Septembrie, va fi instalat și un spital mobil. Autospecialele au fost deja alertate și sunt în deplasare.

UPDATE: O altă zonă posibil afectată de cutremur este Colentina, unde o aripă a spitalului s-ar fi prăbuşit. Avem informaţii de acolo, în direct de la reporterul nostru Felicia Mocanu. Bună ziua, Felicia! Te ascultăm.


Reporter: Bună ziua! În acest moment mă aflu la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din capitală, unde în urmă cu puţin timp au fost deja aduse cu ambulanţa cinci persoane, victime ale cutremurului.

S-a activat deja în cadrul Spitalului, aşa numitul "plan alb", ceea ce înseamnă că deja pacienţii au primit îngrijiri medicale şi în momentul de faţă, în cadrul spitalului nu este sub nicio formă perturbată activitatea.

UPDATE: O astfel de zonă, unde se simulează că ar fi fost distruse peste zece clădiri, este Centrul Vechi din Bucureşti. Este acolo şi reporterul RRA, Alexandru Lancuzov. Revine în direct cu detalii: Reporter: În Centrul Vechi, sunt multe clădiri cu risc seismic. Potrivit scenariului pentru Exerciţiul naţional "Seism 2018", 12 dintre aceste clădiri s-au prăbuşit în perimetrul Centrul Vechi-Universitate şi aproximativ 200 de persoane sunt rănite.

Pe arterele principale care converc către această zonă am văzut trecând mai multe autospeciale de la pompieri şi maşini de la descarcerare, dar şi ambulanţe sau echipaje de la Poliţia Rutieră.

UPDATE: O intervenţie complexă a echipelor de salvare are loc şi în cartierul Rahova, pe strada Veseliei. Este în direct, reporterul RRA, Alina Bordeiaşu. Reporter: Bună ziua. Mă aflu pe strada Veseliei, nr.10, din sectorul 5 al Capitalei, la Fabrica Industria Iutei SA, unde, potrivit scenariului autorităţilor, o parte a clădirii s-a prăbuşit în urma cutremurului.

Mai multe persoane au fost prinse sub dărâmături, opt dintre ele au fost evacuate, au fost scoase pe targă, iar două sunt încă prinse în interior sub dărâmături. În urma cutremurului a avut loc şi un incendiu, astfel încât la faţa locului se află mai multe maşini de pompieri care intervin la această oră.

UPDATE: Şi Ministerul Apărării participă la exerciţiul de simulare a unui seism. Statul Major al Apărării a activat, conform procedurilor, un nucleu la Centrul militar de comandă, dar şi alte forţe şi mijloace din minister.

Tot acest dispozitiv intervine în zone unde s-ar fi produs pagube, prin misiuni de sprijin al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, dar şi prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

UPDATE: Ce sa faci în caz de cutremur. Sfaturi utile de la Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență, fiipregatit.ro/ghid/cutremur/.

--fb1

UPDATE: Corespondenţii RRA transmit că din multe judeţe din ţară au plecat spre Bucureşti, în cadrul exerciţiului de simulare, zeci de ambulanţe, autospeciale de descarcerare, şi transport victime multiple. Au fost mobilizaţi şi sute de pompieri din Neamţ, Gorj, Giurgiu, Prahova, Vrancea, Braşov sau Arad.

UPDATE: 36 de salvatori şi 9 autospeciale din cadrul ISU Caraş-Severin au pecat deja spre Bucureşti în cadrul exerciţiului naţional de alarmare SEISM 2018. Conform concepţiei, aceştia transportă spre capitală paturi, satele şi corturi. Aceşti militari se află în "urgenţa întâi", în câteva ore plecând spre Bucureşti o sută de militari din Caraş-Severin, transmite corespondentul RRA, Mario Balint.

UPDATE 8: La nivelul ISU Arad s-au pus in aplicare măsurile stabilite in Planul de acțiune in caz de seism, prin urmare s-au suplimentat forțele de intervenție prin creșterea capacității operaționale de intervenție și s-au constituit 2 module de intervenție care se deplasează in Municipiul București, transmite corespondentul RRA, Ioan Suciu.

UPDATE 7: Comunicat de presă:

EXERCIȚIU SEISM 2018**

"COMUNICAT
Nr. 1 din 13 octombrie 2018

Exercițiu de alarmare pentru verificarea capacității de reacție și de intervenție a structurilor pentru situații de urgență.

Ministerul Afacerilor Interne, prin Departamentul pentru Situații de Urgență, a inițiat un exercițiu de alarmare a structurilor pentru situații de urgență.

Potrivit scenariului exercițiului „Seism 2018”, în această dimineață, la ora 08.37, în zona Vrancea, s-a produs un cutremur major, cu magnitudinea de peste 7,5 grade pe scara Richter, unde seismică având ca axă de deplasare București- Alexandria – Sofia și Iași – Chișinău.

Seismul a dus la distrugerea și avarierea a numeroase clădiri ale administrației publice centrale și locale, unități medicale, clădiri de locuit, obiective sociale precum și a infrastructurii (rețele de alimentare cu energie electrică, gaze, stații de tratare și de epurare, sisteme de transport și distribuție carburanți, căi de transport rutiere, feroviare).

Pentru asigurarea intervenției în zonele afectate, în sprijinul structurilor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, au fost mobilizate și efective ale Poliției, Jandarmeriei și ale Inspectoratului General de Aviației al MAI, precum și forțe din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

Imediat după declanșarea exercițiului, a fost activat Centrul de Coordonare și Conducere a Intervenției de la Ciolpani, comanda acțiunii fiind asigurată de către șeful DSU. Dr. Raed Arafat. De asemenea, a fost solicitată asistenţă internațională prin Mecanismul de Protecţie Civilă, precum și înștiințat Centrul Euroatlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre din cadrul NATO.

În cadrul exercițiului, pe componenta solicitării de sprijin internațional, Mecanismul de Protecție Civilă va răspunde cu capabilități medicale internaționale, toate acestea fiind înglobate în cadrul exercițiului international EU-MODEX 2018.

SEISM 2018 își propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordomare și răspuns, la nivel local, regional și național, în cazul producerii unui seism major cu victime multiple.

Pe parcursul desfășurării exercițiului vor fi făcute comunicări publice de către DSU al MAI
".

VIDEO: Exercițiul "Seism 2018". Sursa: MAI.

UPDATE 6: Peste 100 de pompieri si 19 mijloace tehnice de la ISU Sibiu se deplaseaza in sprijin catre zona capitalei afectate de seism, potrivit scenariului, informeaza ISU Sibiu, citat de corespondentul RRA, Carmen Vulcan.

Este vorba de autospeciale pentru diferite tipuri de riscuri:stingerea incendiilor, acordarea primului ajutor calificat si de scarcer are, support logistic, transport persoane si materiale respective containere dotate pt diferite tipuri de riscuri.

UPDATE 5: De la ISU Arad doua autospeciale de prima intervenție,2 autospeciale de stingere cu apa si spuma dar si 7 ambulanțe s murd împreună cu 49 cadre iau au plecat de la Arad spre Bucuresti.Acestia trebuie sa ajungă in circa 8 ore distanta fiind de peste 600 km, transmite corespondentul RRA, Ioan Suciu.

VIDEO: Exercițiul "Seism 2018". Sursa: MAI.

UPDATE 4 - Cea mai mare simulare de intervenţie în caz de cutremur din ultimii 20 de ani este în curs de desfăşurare în toată ţara.

Alarma pentru acest exerciţiu a fost dată la ora 8 şi 37 de minute pe un scenariu care presupune că s-a desfăşurat un seism major de 7,5 pe scara Richter, după cum a precizat Ministerul de Interne.

Au fost alertate toate unitatile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din tara s-au deplasat spre Capitală unde există posibilitatea să se prăbuşească mai multe clădiri. Toţi angajaţii MAI au fost chemaţi de acasă.

Cu puţin timp în urmă la sediul Ministerului a avut loc şi o conferinţă de presă, la care s-a anunţat că exerciţiul va dura 5 zile.

VIDEO: MAI.

UPDATE 3 - la sediul Ministerului are loc o conferinţă de presă susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.

LIVE VIDEO: conferinţă de presă susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat. Sursa: facebook.com/ministeruldeinterne/

UPDATE 2: Exerciţiu de cutremur în desfăşurare în această dimineaţă! Mai multe echipaje de pompieri din ţară au pornit spre Capitală, aşa cum s-ar întâmpla în cazul unui seism puternic, anunţă Ministerul de Interne.

Toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune sunt conectate la Radio România Actualităţi în acest moment.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici. La Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

UPDATE 1: Cu puțin timp în urmă a început Exercițiul Național "Seism 2018". Detalii, în direct, cu Alexandru Lancuzov. Bine ai revenit, Alex!

Reporter: Bun găsit, din nou. Este foarte important de spus că vorbim despre un exercițiu.

Începând cu ora 9:00 s-a declanșat Exercițiul Național "Seism 2018", care constă în punerea în aplicare a concepției naționale de răspuns post seism conform scenariului, pentru că, repet, vorbim de un exercițiu național.

A avut loc un cutremur de 7,5 grade de scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU și mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală, iar la Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și conducere a intervenției.

Acestea sunt informațiile de până la acest moment pentru Exercițiul Național "Sesim 2018". Vom reveni cu mai multe date de la Ministerul Afacerilor Interne.

---------------------------------------Știrea inițială-------------------------

Începând cu ora 9.00 s-a declanșat exercițiul national „SEISM 2018” care constă în punerea în aplicarea a Concepției naționale de răspuns post-seism.

Conform scenariului, a avut loc un cutremur de 7.5 grade pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.

Au fost alertate toate unitățile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din țară se deplasează spre Capitală.

La Ciolpani a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

*În acest context, la ora 10.30 la sediul Ministerului Afacerilor Interne, va avea loc o conferință de presă, ce va fi susținută de către secretarul de stat, dr. Raed Arafat.*

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
România 21 Noiembrie 2024, 21:56

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP

Apel matinal, de luni până vineri de la ora 8.30.

APEL MATINAL – În direct cu Toni Greblă, președintele AEP
Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
România 21 Noiembrie 2024, 21:43

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure

Guvernul a aprobat acordarea de ajutoare de urgenţă în sumă totală de aproape 1.800.000 lei, pentru sprijinirea a 430 de...

Acordarea de ajutoare de urgenţă pentru 430 de familii şi persoane singure
1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
România 21 Noiembrie 2024, 21:36

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză, nemulţumiţi de decizia Comisiei pentru...

1.200 de medici de recuperare şi 400 de rezidenţi au intrat în grevă japoneză
Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
România 21 Noiembrie 2024, 21:32

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase

Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populaţiei şi al...

Pompierii sunt pregătiţi să intervină în contextul avertizărilor de fenomene meteo periculoase
Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
România 21 Noiembrie 2024, 21:20

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice

Peste 70 de echipe de intervenţie ale reţelei de distribuţie a energiei electrice acţionează joi pentru limitarea efectelor...

Echipe de intervenţie acţionează pentru limitarea efectelor produse reţelei de distribuţie a energiei electrice
Programul Rabla pentru tractoare
România 21 Noiembrie 2024, 20:02

Programul Rabla pentru tractoare

Valoarea tractorului nou nu trebuie să depășească 55.000 euro.

Programul Rabla pentru tractoare
Cod roșu de vânt și ninsori
România 21 Noiembrie 2024, 19:56

Cod roșu de vânt și ninsori

Din cauza rafalelor de vânt s-au înregistrat deja numeroase pagube.

Cod roșu de vânt și ninsori
Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale
România 21 Noiembrie 2024, 19:51

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale

Sunt 950 de secții de votare în afara țării, cu 35 mai multe față de cele de la europarlamentarele din iunie.

Votul în străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidențiale