Exercițiu NATO cu trageri de luptă, în poligonul de la Capu Midia
350 de militari români, francezi și americani participă la exercițiul cu trageri de luptă Eagle Royal, în poligonul de la Capu Midia din județul Constanța.
Articol de Sorin Cealera, Constanța, 09 Februarie 2023, 18:20
350 de militari români, francezi și americani, având în dotare 60 de vehicule, participă, în aceste zile, la exercițiul cu trageri de luptă Eagle Royal, în poligonul de la Capu Midia din județul Constanța.
Exercițiul reunește forțe din cadrul grupului de luptă al NATO, dislocate în România, ale Brigăzii 8 Rachete Operativ-Tactice ”Alexandru Ioan Cuza” și Diviziei 101 Aeropurtate a Statelor Unite ale Americii, cantonate la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu.
Scopul exercițiului este de a testa interoperabilitatea sistemelor de artilerie român și francez, într-un scenariu fictiv, în cadrul unei operațiuni NATO de apărare colectivă pe flancul de sud-est al Alianței, precizează corespondentul RRA Sorin Cealera.
Reporter: În poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană ”General de brigadă Ion Bungescu” de la Capul Midia au avut loc, astăzi, trageri cu sisteme de artilerie HIMARS achiziționate de armata română și MLRS - Multiple Launch Rocket System al armatei franceze.
Militarii americani au asigurat suportul tehnic și au contribuit la interoperabilitatea dintre cele trei sisteme. Exercițiul este condus de Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud-Est.
General-maior Dorin Toma: A fost o foarte importantă experiență pentru noi. A fost prima dată când s-a executat un astfel de exercițiu în comun, folosind capabilități de sprijin prin foc din dotarea armatei române și din dotarea armatei franceze.
General de brigadă Thierry de la Goutte: Cred că este un moment-cheie pentru ca forțele franceze dislocate aici și cele române să devină mai puternice împreună, să-și îmbunătățească modul de operare. Scopul acestui exercițiu este de a ne consolida procedurile comune pentru a fi capabili să dislocăm forțe în orice situație, dacă ne vom afla într-un scenariu defensiv real.
Reporter: Rachetele sol-aer HIMARS ale armatei române care pot lovi ținte până la 300 de kilometri depărtare au acționat astăzi cu muniție de exercițiu, neutralizând ținte navale la 12 kilometri distanță, într-un scenariu fictiv, împotriva unei debarcări a forțelor inamice pe litoralul românesc.