Executivul anunță că pregăteşte un plan de asigurare a energiei electrice „indiferent de condiţiile meteo”
Partidele din opoziţie au acuzat guvernul că nu acționat în așa fel încât România să nu ajungă un „importator net de energie electrică”.
Articol de Petruţa Obrejan, 19 Iulie 2024, 16:34
Guvernul pregăteşte un plan cu măsuri imediate şi pe termen mediu care să asigure energia necesară consumului, indiferent de condiţiile meteo - le-a transmis vineri premierul Marcel Ciolacu participanţilor la Comandamentul pentru energie, pe care l-a convocat la Palatul Victoria. În cadrul şedinţei a fost evidenţiată şi accelerarea investiţiilor în toate segmentele din acest domeniu.
Creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, dar şi o comunicare mai bună a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori şi furnizori sunt doar câteva dintre măsurile imediate stabilite în cadrul Comandamentului pentru energie.
Pe de altă parte, ANRE va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă, iar operatorii de distribuţie vor publica şi actualiza pe site-urile proprii localităţile, respectiv zonele afectate de avarii, dar şi durata estimată pentru remedierea lor.
Şeful executivului, Marcel Ciolacu, prezent la discuţii, a insistat pe nevoia accelerării investiţiilor în reţeaua naţională de transport, în capacităţile noi de producţie şi de stocare a energiei şi le-a transmis celor prezenţi la discuţii că se va implica direct pentru a face tot ce ţine de guvern atât în ceea ce priveşte modificările legislative, sprijinul financiar pentru investiţii, dialogul cu finanţatorii europeni pentru ca acest plan să se materializeze.
Şi directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie, Daniela Daraban, spunea că este nevoie de investiţii masive, de cel puţin 10 milioane de euro, în următorii cinci ani.
Ministrul energiei, Sebastian Burduja, spunea că, după 15 ani, România este pregătită să adopte o strategie energetică naţională, iar în baza acesteia statul român ar putea planifica şi prioritiza investiţiile şi proiectele necesare pentru asigurarea siguranţei energetice naţionale la un preţ competitiv al energiei electrice şi gazelor naturale.
Partidele din opoziţie au acuzat guvernul că nu acționat în așa fel încât România să nu ajungă un „importator net de energie electrică”. În timp ce Alianţa pentru Unirea Românilor susţine investirea 10 miliarde de euro în reactoarele de la Cernavodă, precum şi pregătirea termocentralelor pentru a fi funcţionale în situaţii deosebite, USR spune că ţara noastră ar trebui să acceseze bani europeni pentru investiţii majore în vederea creşterii producţiei de energie.