Executivul a adoptat proiectul legii privind comunicaţiile 5G
Licitaţia pentru alocarea spectrului 5G în România, amânată deja de două ori, s-ar putea desfăşura în a doua jumătate a acestui an.
Articol de Mihaela Enache, 16 Aprilie 2021, 10:37
În şedinţa de ieri, Executivul a adoptat proiectul legii privind comunicaţiile 5G, care măreşte semnificativ viteza de internet pentru dispozitivele mobile.
Actul normativ a cerut o atenţie specială, pentru că - după cum a afirmat ministrul de interne Lucian Bode - noua tehnologie poate face loc şi la ameninţări complexe la adresa securităţii naţionale prin accesul la infrastructuri informatice sensibile.
Autorităţile de la Washington ne-au atras atenţia că avansul gigantului telecom chinez Huawei în acest domeniu reprezintă un risc de securitate din cauza implicării statului chinez, iar România şi Statele Unite au semnat, anul trecut, un memorandum privind necesitatea unei atente valori a furnizorilor de tehnologie 5 G, convenind de introducerea unor reguli în autorizarea acestora.
O evaluare rigoroasă trebuie să includă următoarele elemente - se arată în memorandum - dacă furnizorul este fără un control judiciar independent sub controlul unui guvern străin; dacă are o structură a acţionariatului transparentă şi dacă furnizorul are o istorie de comportament corporatist etic şi este supus unui regim juridic, care impune practici corporatiste transparente.
Aceste rigori au fost incluse şi în proiectul de lege aprobat, deşi nu se specifică direct acest lucru, Compania Huawei ar fi principalul competitor scos din cursă.
România nu exclude niciun producător de tehnologie, dar va putea condiţiona prezenţa lor de respectarea acestor criterii - notează ministrul de interne Lucian Bode, care a fost implicat în elaborarea legislaţiei, anul trecut, pe vremea când deţinea portofoliul Transporturilor şi Comuncaţiilor.
Şi la nivel european există o preocupare legată de pătrunderea pe piaţa comunitară a companiilor chineze.
De altfel, Guvernul român a aprobat, recent, o ordonanţă de urgenţă prin care companii prevenind din unele ţări, printre care şi China, nu vor mai putea participa la licitaţii în vederea atribuirii unor proiecte importante de infrastructură.
Licitaţia pentru alocarea spectrului 5G în România, amânată deja de două ori, s-ar putea desfăşura în a doua jumătate a acestui an, iar încasările la bugetul de stat erau estimate de un reprezentant al autorităţii de reglementare în comunicaţii la peste 720 de milioane de euro.
(RS)