EXCLUSIV RRA: Reacția ministrului Alexandru Rafila după ce Pfizer a dat în judecată România privind vaccinurile anti-Covid
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru Radio România Actualități: Avem încă o lună de zile la dispoziție. Trebuie, sigur, să existe și o pregătire a acestui proces. Nu cred că neapărat prima ședință este esențială, dar ulterior România trebuie bine reprezentată, încât interesele noastre financiare să poată să fie apărate, eventual să ne coordonăm cu celelalte state care au procese similare ca Polonia și Ungaria. Am discutat în principiu cu ambasadorul Poloniei și o să încercăm să ne coordonăm.
Articol de Adriana Turea, 18 Ianuarie 2024, 20:42
AUDIO: Interviu în exclusivitate cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Pfizer a dat în judecată statul român, la Bruxelles, pentru că ar fi încălcat contractul pentru achiziția de vaccinuri anti-Covid încheiat în pandemie.
Este vorba despre 28 de milioane de doze de vaccin de la Pfizer în valoare de peste jumătate de 550 de milioane de euro, pe care România nu avea cum să le mai cumpere şi nici spaţiu de depozitare.
Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că o situație similară se întâmplă și în alte două state europene, Polonia și Ungaria, și spune ce urmează să facă România:
Alexandru Rafila: Va fi un proces legat de un litigiu de natură economică. Am mai făcut-o Pfizer, a făcut același lucru cu Ungaria, am făcut același lucru și cu Polonia, țări care nu au acceptat să semnaleze amendamentele propuse de Pfizer, pentru că, cel puțin în cazul României, nu există bază legală pentru astfel de amendamente. Noi ar trebuit să cumpărăm din contractul care a devenit operațional încă din 2021, când au solicitat pentru 2022 și 2023 nu mai puțin de aproape 39 de milioane de doze de vaccin. Au mai rămas 28, pentru că am reușit să vindem din ele 7,5 milioane și 3 milioane au fost achiziționate cu mai mult de un an în urmă, deci 28 de milioane de doze în valoare de peste 550 de milioane de euro. Am informat Guvernul. Urmează să luăm o decizie rapidă pentru contactarea unei case de avocatură care să reprezinte România în instanță. Nu puteam să luăm vaccinuri cu o valoare așa de mare, o cantitate așa de mare, nu există spațiu de depozitare pentru astfel de cantități, pe care ulterior să îl și distrugem după ce îl depozitam pe durata perioadei de valabilitate, pentru că nu există interes pentru vaccinare împotriva COVID. Mi se pare un lucru care e greu de acceptat, mai ales din partea mea, de exemplu. Eu sunt un loc de sănătate publică care nu poate să conceapă faptul că cumpărăm vaccinuri și toate acele vaccinuri pe care le cumpărăm vor fi aruncate. E un semn foarte prost și pentru publicul general și pentru încrederea în vaccinare, pentru că trebuie totdeauna când iei o astfel de decizie de achiziție de vaccinuri, să te gândești la toate consecințele, și cu natura economică, dar și de natura impactului asupra sănătății publice.
Redactor: Când e procesul, până când trebuie să se pregătească România?
Alexandru Rafila: Avem încă o lună de zile la dispoziție. Trebuie, sigur, să existe și o pregătire a acestui proces. Nu cred că neapărat prima ședință este esențială, dar ulterior România trebuie bine reprezentată, încât interesele noastre financiare să poată să fie apărate, eventual să ne coordonăm cu celelalte state care au procese similare ca Polonia și Ungaria. Am discutat în principiu cu ambasadorul Poloniei și o să încercăm să ne coordonăm.
Prima înfățișare în procesul cu Pfizer este programată spre sfârșitul lunii februarie.