Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Exclusiv RRA: Interviu cu ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni

Ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni, spune că Roma îi încurajează pe partenerii ei europeni și, în special, Austria să accepte aderarea deplină a României la Schengen și înlăturarea frontierelor terestre.

Exclusiv RRA: Interviu cu ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni
Ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni. Foto: https://www.facebook.com/ItalyinRomania

Articol de Ianna Ioniţă, 02 Martie 2024, 12:26

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Ianna Ioniță - Italia susține aderarea României la OCDE, iar în contextul în care secretarul general al acestei organizații va sosi în curând la București, ambasadorul Italiei în țara noastră, Alfredo Maria Durante Mangoni, spune că îi va transmite, din nou, mesajul guvernului italian.

Comunitatea italiană de afaceri din România cuprinde peste 30.000 de companii active.

De aceea, Alfredo Maria Durante Mangoni mai spune că Roma îi încurajează pe partenerii ei europeni și, în special, Austria să accepte aderarea deplină a României la Schengen și înlăturarea frontierelor terestre, pentru că acestea aduc un cost economic enorm atât pentru companiile românești, cât și pentru companiile italiene și nu ne mai putem permite această situație. Italia este al patrulea cel mai important investitor în România și există încă un potențial mare de exploatat, mai spune ambasadorul Italiei, într-un interviu acordat în exclusivitate postului nostru de radio.


Realizator: Care sunt, concret, beneficiile acelui Parteneriat Strategic Consolidat, despre care s-a discutat cu prilejul vizitei premierului Marcel Ciolacu la Roma? Doamna Meloni spunea că unul dintre pilonii parteneriatului dintre România și Italia privește dimensiunea politico-strategică și securitatea comună, care este atât de importantă având în vedere războiul ce se desfășoară în centrul Europei, la granița României.


E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Mulțumesc pentru întrebare. Summitul de la Roma a fost foarte reușit. Am reînnoit Parteneriatul Strategic Consolidat dintre Italia și România, la 26 de ani de la lansarea acestuia, însă, de această dată, am adoptat și o declarație comună extinsă, ce acoperă toate ariile politice. Am vrut să relansăm Parteneriatul Strategic Politic, iar cei doi lideri au discutat despre toate subiectele principale de pe agenda internațională și europeană. A existat și o chimie foarte bună, inclusiv din punct de vedere personal, între domnul Ciolacu și doamna Meloni. Ideea este de a ne concentra asupra sensului politic al parteneriatului nostru, precum și asupra oportunităților de a reînnoi și a revitaliza un model deja reușit de cooperare economică pe durata ultimilor 30 de ani. Însă acum este momentul să ne concentrăm mai mult asupra sectoarelor inovatoare, asupra tehnologiilor emergente și să cooperăm împreună prin intermediul lanțurilor noastre economice și de producție foarte bine integrate, pentru a aborda provocările unei tranziții duble, verde și digitală, și, de asemenea, desigur, să abordăm provocările care vin din mediul geopolitic. Așadar, securitatea energetică, eficiența energetică și toate aspectele conexe.


Realizator: Comunitatea de afaceri italiană din România numără, dvs. ați spus-o, peste 23.000 de societăți active. Italia este al patrulea investitor în România. Care sunt cele mai vizibile domenii de activitate și care sunt cele care realizează cel mai mare profit?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Pot spune că firmele italiene din România au dezvoltat un model de succes, contribuind la dezvoltarea și modernizarea României în numeroase sectoare. Așadar, avem o prezență diversificată în domeniul energiei, al infrastructurii și al construcțiilor, în industrie, industria oțelului, în domeniul agricol, bunurile de consum și există încă un potențial mare de exploatat. În timpul întâlnirilor guvernamentale de la Roma și, de asemenea, cu ocazia forumului de afaceri, cele două guverne și-au exprimat aprecierea fermă pentru unele proiecte strategice care au fost menționate pe scurt. Primul este Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă, unde am prevăzut continuarea participării companiei Ansaldo în cadrul consorțiului internațional și memorandumul de înțelegere a fost semnat între Agenția Italiană pentru Credite de Export Ansaldo și Nuclearelectrica, pentru a furniza o contribuție importantă de două miliarde de euro pentru a structura linia de finanțare pentru Cernavodă. Al doilea este adjudecarea de către o renumită companie italiană - Saipem - a licitației pentru exploatarea offshore Neptun Deep din Marea Neagră. Așadar, când România va deveni, probabil în 2027, prima țară europeană producătoare de gaze, acest lucru va fi realizat și datorită contribuției tehnologiei, calificării și capacităților unei companii italiene și, desigur, podul de la Brăila, unde un consorțiu internațional condus de un actor global precum Webuild a realizat această platformă importantă în partea de sud-est a țării, care are și o semnificație strategică, având în vedere drumul Republicii Moldova de a deveni stat membru al Uniunii Europene și, de asemenea, reconstrucția economiei ucrainene.

Realizator: Mulți români fac des drumul Italia-România; când vom avea un Via Traiana, să zicem, dar și curse regulate, poate, la preț mai accesibil?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Schimburile dintre popoarele noastre constituie un avantaj major al relației bilaterale. Avem schimburi foarte dense de vizită pentru scopuri diverse, iar acest fapt a dus, desigur, la multe legături personale și familiale, care sunt foarte prețioase pentru relația bilaterală. Cred că trebuie să ne uităm la finalizarea aderării României la Spațiul Schengen. Noi am apreciat eliminarea granițelor maritime și aeriene, însă continuăm să încurajăm partenerii noștri europeni, și anume, Austria, să accepte și înlăturarea frontierelor terestre, pentru că acestea aduc un cost economic enorm pentru companiile române, pentru companiile italiene și nu ne mai putem permite această situație.

Realizator: Reprezentanții guvernului nostru spun că în România există multe proiecte de infrastructură de realizat. Este interesată Italia să se implice în acest proces?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Da, în mod tradițional, companiile italiene au fost active în sfera infrastructurii, în trecut. Astaldi acum a fuzionat cu alte companii care au alcătuit un consorțiu global intitulat Webuilt, dar și alte companii execută lucrări rutiere și feroviare importante în România. Caracteristica distinctivă a companiilor italiene este faptul că noi aducem expertiza și cunoștințele noastre și putem garanta un transfer de tehnologie către economia românească. De asemenea, noi respectăm toate standardele sociale și de mediu care sunt stabilite potrivit cadrului juridic al Uniunii Europene, iar acest lucru nu este valabil întotdeauna, dacă ne gândim la competitorii non-europeni. Așadar, aceasta este o trăsătură distinctivă și aș vrea să subliniez acest lucru. Noi suntem gata să continuăm contribuția la implementarea obiectivelor din PNRR, care este un obiectiv foarte important pentru România, și sunt sigur că vom continua să avem o contribuție în această privință.

Realizator: România va putea continua să se bazeze pe Italia și datorită sprijinului ferm al Romei pe calea aderării la OCDE. Ce are în vedere Italia, mai exact, în condițiile în care deține și președinția G7?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Președinția G7 cooperează strâns cu OECD și, în acest cadru, noi susținem aderarea României la OECD. În curând, secretarul general al organizației se va afla la București și voi avea ocazia de a-i transmite mesajul că guvernul italian susține aderarea României. Am urmărit și, de asemenea, am însoțit, iar eu am fost implicat personal în acceptarea României în grupul de lucru privind mita pentru implementarea convenției OECD privind contracararea mitei străine. Acesta a fost un pas important înainte, ce a fost finalizat în septembrie anul trecut, prin intrarea în vigoare a acestei convenții. Desigur, există mai multe alte zone de politică, de la afaceri sociale la problemele de mediu, la guvernanța corporatistă în legătură cu managementul întreprinderilor de stat, unde România trebuie să implementeze reforme importante. În această privință, Ambasada Italiei va continua să urmărească traseul negocierilor și lucrăm la următorul eveniment, în această toamnă, cu participarea unor oficiali de rang foarte înalt din OECD, pe tema unor chestiuni de ordin economic și financiar.

Realizator: Pentru cetățenii români care lucrează în Italia există siguranța unor contracte de muncă corecte, astfel încât anii lucrați să fie adăugați la pensie?

E.S: Alfredo Maria Durante Mangoni: Da, știu, știu, referitor la condițiile de angajare, cele două guverne au colaborat, de exemplu, în industria construcțiilor pentru a îmbunătăți controalele și inspecțiile de muncă. Acesta a fost subiectul unui memorandum de înțelegere semnat de cei doi miniștri ai muncii în urmă cu 2 ani. Când premierul Ciolacu a vizitat Roma, el a recunoscut și progresul înregistrat de autoritățile italiene în domeniu în legătură cu scurtarea timpului de prelucrare a cererilor lucrătorilor români care se întorc în România pentru plata pensiilor, iar acum timpul necesar finalizării dosarului, înainte era de 2 ani, acum este de la trei la patru luni. Așadar, am văzut o îmbunătățire.

Realizator: De ce nu se fac mai multe cursuri de limbă italiană în școlile de la noi, pentru că alte state din Uniunea Europeană în care sunt comunități mai mari de români au mai multă vizibilitate în România în acest moment?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Ei bine, aș vrea să profit de oportunitatea întrebării dvs. pentru a-mi exprima speranța și a invita Ministerul Educației să investească în predarea limbii italiene. În prezent, noi lucrăm la un proiect de acord. Am prezentat Guvernului Român acest proiect ce se referă la consolidarea predării limbii italiene în şcolile românești. Așadar, am vrea să ne extindem mobilizarea și sperăm că, foarte curând, cele două guverne vor putea semna acest acord, iar școlile românești vor avea posibilitatea de a organiza mai multe cursuri de limba italiană. Noi simțim nevoia ca mai mulți elevi să învețe limba italiană, pentru că acest lucru este important și pentru companiile noastre, pentru vitalitatea cooperării economice.

Realizator: La capitolul cultură se observă o creștere a colaborării. Puteți să ne dezvăluiți numele unor proiecte viitoare?

E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni: Desigur. În primul rând, aș vrea să menționez că în acest an se împlinesc 100 de ani de la înființarea Centrului Cultural Italian din București. Acesta a fost creat ca entitate privată în 1924, iar ulterior, a devenit o instituție guvernamentală. În prezent, lucrăm la unele proiecte reprezentative. Unul dintre cele mai importante se va desfășura pe parcursul săptămânii viitoare, o a treia ediție a Festivalului de Film Italian. Noi l-am denumit ”Visuali italiane. Nuovo Cinema Italiano in Romania”. Vor fi proiectate mai multe filme la Muzeul Țăranului, iar în acest an, festivalul ajunge și la Sibiu, Cluj, Timișoara și Iași. Deci, nu este doar în București, ci în întreaga țară. Principala temă - Io Capitano Comandante și vor fi surprize lunea viitoare, la debutul festivalului, cu un oaspete special, care este candidat la Oscar. Un alt proiect important va fi derulat în cooperare cu Muzeul Național de Artă. Lucrăm la o expoziție importantă, ce se concentrează asupra unei doamne române, Ileana Șafira Sonnabend, care a fost o mare fană a mișcării italiene Arte Povera și a avut un rol fundamental în promovarea celei mai bune arte contemporane italiene în lume, în Europa, în Statele Unite. Lucrăm în colaborare cu Fundația Sonnabend la New York pentru a organiza această expoziție în lunile următoare, la București. Și, în final, eforturile noastre merg către comemorarea compozitorului italian Giacomo Puccini. În acest an se împlinesc 100 de ani de la moartea acestuia. Giacomo Pucccini și Hariclea Darclée, celebra soprană română, care a fost prima cântăreață care a interpretat Tosca.

Realizator: Ne-a acordat acest interviu, în exclusivitate pentru Radio România Actualități, ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
România 16 Noiembrie 2024, 16:24

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă

Clubul a primit și o amendă de 10.000 de lei.

Bucureşti: Suspendarea activităţii unui club, în urma constatării consumului de droguri în incintă
Prevenţia tusei convulsive la copii
România 16 Noiembrie 2024, 13:38

Prevenţia tusei convulsive la copii

Puţini bolnavi de tuse convulsivă merg la doctor şi ajung să fie diagnosticaţi, atrag atenţia medicii infecţionişti.

Prevenţia tusei convulsive la copii
Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
România 16 Noiembrie 2024, 13:29

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate

Elevii şi preşcolarii care provin din familii defavorizate primesc de săptămâna viitoare un ajutor de la stat de 500 lei, pe...

Ajutor de la stat pentru elevii din familii defavorizate
Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România 16 Noiembrie 2024, 02:59

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural

Este cel mai mare potenţial de producţie de energie din astfel de surse neexploatat.

Mari surse regenerabile la nivelul UE în mediul rural
România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
România 15 Noiembrie 2024, 23:30

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE

Ţara noastră este pe ultimul loc cu 858 euro pe cap de locuitor, media europeană fiind de 3.600 euro.

România alocă cele mai mici sume pe locuitor pentru îngrijirea sănătăţii în UE
Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
România 15 Noiembrie 2024, 23:29

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie

Valoarea achiziţiei nu trebuie să depăşească 55.000 euro, iar voucherele acoperă 65% din preţ, dar procentul poate ajunge la...

Programul Rabla pentru tractoare începe pe 22 noiembrie
România 15 Noiembrie 2024, 23:27

Fostul manager al Spitalului "Malaxa" condamnat la 11 ani de închisoare cu executare

Decizia de astăzi a Tribunalului Bucureşti nu este definitivă.

Fostul manager al Spitalului "Malaxa" condamnat la 11 ani de închisoare cu executare
Ajutor financiar pentru costurile generate de închiderea a patru mine de cărbune din Valea Jiului
România 15 Noiembrie 2024, 23:26

Ajutor financiar pentru costurile generate de închiderea a patru mine de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a abrobat 790 milioane euro pentru ca statul român să poată închide minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan.

Ajutor financiar pentru costurile generate de închiderea a patru mine de cărbune din Valea Jiului