EXCLUSIV RRA: Ce se întâmplă cu mașinile cu volan pe dreapta din 2021?
În România circulă peste 110 000 de mașini cu volan pe dreapta. De la începutul anului au fost înmatriculate peste 15 000 de autoturisme cu volan pe dreapta, în ușoară creștere.
Articol de Alex Lancuzov, 16 Octombrie 2020, 11:47
În România circulă peste 110 000 de mașini cu volan pe dreapta. De la începutul anului au fost înmatriculate peste 15 000 de autoturisme cu volan pe dreapta, în ușoară creștere față de 2019
Peste 400 000 de autovehicule rulate, din import au intrat în țară în primele 9 luni ale anului.
Mașinile cu volan pe partea dreaptă NU vor mai putea fi înmatriculate în România de la 1 ian. 2021 dacă perioada de tranziție între Regatul Unit al Marii Britanii și Uniunea Europeană nu va fi prelungită iar semnalele de până acum arată că mai sunt doar două luni și jumătate din acest acord atât de important.
Prețul semnificativ mai mic poate chiar la jumătate față de o mașină obișnuită - pare să fie foarte atractiv pentru șoferii care le cumpără deși la volanul acestora riscul de accident este foarte mare după cum arată statisticile Poliției Rutiere.
În plus posibilitatea de revânzare este mult mai mică. Cu toate acestea, prezența mașinilor cu volan pe dreapta este constantă pe șoselele noastre : peste 110 000 mașini înmatriculate deja cu 15 000 înscrise în primele 9 luni ale anului, surprinzător în contextul crizei chiar în creștere ușoară față de 2019.
Ce trebuie să știe șoferii care dețin mașini cu volan pe dreapta am aflat de la Directorul General al RAR, ing. Radian Tufă :
,,De la 1 ianuarie 2021, dacă Perioada de Tranziție nu va fi prelungită, RAR nu mai eliberează Cărți de Identitate ( CIV) la înscrierea în circulație deci nu se mai înmatriculează mașina. Vor fi considerate din afara UE. Având în vedere proctocolul cu Irlanda de Nord care este pe 4 ani, pentru autovehiculele aduse din Irlanda de Nord nu vor fi restricții. Pentru mașinile cu volan pe dreapta deja înscrise în circulație nu există în acest moment prevedere legislativă care să oblige la mutarea volanului. Reporter : pentru siguranța rutieră ar fi de dorit ? Radian Tufă : Personal cred că ar trebui făcut acest lucru dar pentru clarificarea poziției naționale trebuie să vă spun că legislația europeană nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică”
Cu excepția înmatriculărilor de mașini electrice și hybrid plug in unde statistica APIA arată o creștere semnificativă, în primele 9 luni ale anului piața auto internă a consemnat o scădere pronunțată cu peste 30 de procente cauza principală fiind criza sanitară. În schimb, pentru mașinile rulate intrate în țară scăderea e destul de mică: de la 400 000 de autovehicule în 2019 la 350 000 anul acesta.