Examenul pentru definitivare în învățământ
Aproape 8.000 de candidați au susţinut, ieri, proba scrisă a examenului pentru definitivare în învățământ.
Articol de Radio România Actualităţi, 25 Iulie 2024, 08:28
Aproape 8000 de candidați au susţinut, ieri, proba scrisă a examenului pentru definitivare în învățământ. Cei mai mulți înscriși au fost cadre didactice debutante din învățământul preșcolar și primar. Promovarea examenului cu cel puțin nota 8 le asigură dreptul de practică în învățământul preuniversitar și intrarea pe o rută ascendentă de profesionalizare, notează Ministerul Educației.
Examenul nu a fost greu, au fost de părere candidații pe care i-a întâlnit la un centru de examinare din București reporterul nostru Diana Surdu:
”-: Destul de ușor față de cum mă așteptam.”
La ce disciplină?
”-: Pentru educatori.”
Cum au fost subiectele?
”-: Mi s-au părut accesibile. La primul am avut activitate de lectură după imagini, la nivel de vârstă patru-5 ani. Să alegem trei etape și să le descriem, cum am organiza noi această activitate de lectură după imagini.
-: Ca și critică aș avea de adus faptul că se axează foarte mult pe memorat și mult mai puțin pe gândire critică. Eu am susținut examenul la disciplina geografie și m-aș fi așteptat să am mai multe imagini, grafice, hărți, exerciții-problemă, și nu doar lucruri de reprodus.”
Vi s-au părut prea ușoare? Toată lumea cu care am vorbit îmi spune că sunt accesibile.
”-: La partea de specialitate, da, mi s-a părut un pic cam ușor. Eu aș fi dat mai greu și într-adevăr, sunt mai accesibile decât cele de la titularizare. Nu știu asta cât de normal este, acesta fiind un examen pentru a crește în grad.” ”
Primele rezultate ale examenului de definitivat vor fi afișate pe 30 iulie, iar cele finale, după contestații, pe 6 august. În ceea ce privește examenul de titularizare pe post a cadrelor didactice, desfășurat în urmă cu o săptămână, acum se recorectează lucrările pentru care au fost depuse contestații. Primele rezultate au indicat un procent mult mai mic decât anul trecut, al celor care au obținut cel puțin nota 7, necesară pentru titularizare, mai puțin de 42% față de peste jumătate în 2023.
În unele județe, cifrele sunt chiar mai mici. În Vaslui, de exemplu, rata de promovare a fost de doar 37 de procente și au fost candidați care au obținut note de 1,25 sau 1,45, adică doar puțin peste punctul din oficiu Profesorii cu experiență spun că aceste rezultate se reflectă apoi în cele pe care le obțin elevii la examenele naționale./editor Florin Lepadatu/