Examenul de definitivat şi legislaţia privind educaţia
Anunţuri ale ministrului educaţiei privind examenul de definitivat şi legislaţia privind educaţia.
Articol de Florin Lepădatu, 05 August 2022, 08:02
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, anunță că peste jumătate dintre candidații la examenul de definitivat, unde s-au înregistrat aproape 8.000 de înscrieri, au obținut note peste 8,00.
Cele mai bune rezultate s-au remarcat la Cluj, Prahova, Brașov și București, iar cele mai slabe în Tulcea.
Pe de altă parte, ministrul propune ca posturile de profesori să poată fi ocupate de orice absolvent de studii superioare, în condițiile stabilite de noua legislație privind educația și care se află în dezbatere publică.
Reporter: Iulia Gherman - ”Potrivit proiectului de lege pentru învățământul preuniversitar, absolvenții de studii superioare vor putea să predea în școli fără să aibă diplome de pregătire specializată sau masterat didactic, dacă obțin note de trecere la o probă de cunoștințe teoretice de pedagogie. O altă măsură propusă prin proiectul de lege prevede reintroducerea examenului de admitere în clasa a IX-a pentru elevii care doresc să urmeze cursurile colegiilor naționale, probă care ar urma să fie organizată înainte de Evaluarea Națională. De asemenea, în document se precizează că elevii cu rezultate bune, respectiv locurile 1, 2 sau 3 la olimpiadele naționale și internaționale se vor putea înscrie la ce liceu doresc, fără să mai susțină niciun concurs. Noi reglementări se anunță și pentru învățământul superior. Astfel, Ministerul Educației propune creșterea duratei studiilor universitare de doctorat de la trei la patru ani. Studentul doctorand va putea să desfășoare activități didactice remunerate, iar fiecare universitate își va stabili un număr maxim de mandate pentru un rector. Totodată, pe baza noului proiect de lege, se va putea renunța la titlul de doctor prin act unilateral de voință, fără impunerea unor sancţiuni sau despăgubiri.”