Evoluţia natalităţii îngrijorează sociologii
Există tendinţe care arată că natalitatea ar putea să scadă, dacă Guvernul va reduce durata concediului de îngrijire a copilului, sau valoarea indemnizaţiei pe care o primesc părinţii aflaţi într-un astfel de concediu.
03 Decembrie 2010, 17:01
Sociologii atrag atenţia că reducerea perioadei de concediu de îngrijire a copilului, sau a cuantumului indemnizaţiei, vor afecta evoluţia natalităţii şi, în consecinţă, stabilitatea demografică a României.
Acestea sunt intenţii ale guvernului, iar participanţii la prima Conferinţă Internţională a Societăţii sociologilor din România, care se desfăşoară, zilele acestea, la Cluj Napoca, consideră că, de multe ori, avertismentele lor sunt ignorate şi că, dacă ar fi fost luate în considerare, puteau fi evitate unele dintre erorile politice şi economice din ultima perioadă.
Autorităţile nu au reuşit să valorifice suficient de bine experienţa sociologilor, spune decanul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din Cluj, Dan Chelibuca.
"Dacă nu punem în evidenţă, în mod clar, impactul consecinţelor politicilor publice, dacă nu este este orientată în mai mare măsură spre evaluarea acestor consecinţe, atunci şi presiunea factorilor decidenţi, pentru a llua în considerare cercetarea, pentru a ţine cont de expertiza specializată atunci când iau decizii, este mai mică", a declarat Dan Chelibuca.
Sociologii, reuniţi într-o conferinţă internaţională, care are loc la Cluj, au dat şi o serie de exemple, în care au apărut fracturi între decizia politică şi informaţiile furnizate de cercetările ştiinţifice.
De exemplu, există tendinţe care arată că natalitatea ar putea să scadă, dacă guvernul va reduce durata concediului de îngrijire a copilului, sau valoarea indemnizaţiei pe care o primesc părinţii aflaţi într-un astfel de concediu.
Şi asta, în condiţiile în care îmbunătăţirea condiţiilor oferite mamelor de către stat a dus la creşterea numărului de naşteri.