Evenimentul tragic de la Predeal readuce în discuție problema urșilor
De gestionarea lor trebuie să se ocupe autoritățile publice locale, doar că primarii nu sunt pregătiți pentru această sarcină, cu atât mai mult cu cât, după ce a fost interzisă vânătoarea lor în 2016.

Articol de Radio România Actualităţi, 01 Aprilie 2025, 13:11
Evenimentul tragic de la Predeal readuce în discuție problema acestor animale sălbatice. De gestionarea lor trebuie să se ocupe autoritățile publice locale, doar că primarii nu sunt pregătiți pentru această sarcină, cu atât mai mult cu cât, după ce a fost interzisă vânătoarea lor în 2016, urșii s-au înmulțit peste măsură, spune primarul orașului Predeal, Sorin Ciobanu.
Sorin Ciobanu: ”Eu am apucat să trag semnale de alarmă și anul trecut și acum doi ani, am trimis hârtii către toate autoritățile competente - guvern, ministere de resort. În afară de contractul pe Ordonanța 81 pe care l-am făcut, eu am mai făcut un contract cu un ocol silvic privat, obiectivul contractului fiind serviciile de prevenire a accesului faunei în intravilanul localității Predeal și extragerea acesteia din zonele intravilanului orașului. Dar atâta timp cât numărul ușilor este cotropitor de mare, este de patru-cinci ori mai mult decât ar trebui să fie în zonă la noi, noi nu mai facem față.”
Pe raza orașului Predeal s-ar afla la ora actuală peste 100 de urși, deși nu ar trebui să umble prin pădurile din zonă mai mult de 30 de exemplare, mai spune primarul. În aceste condiții, edilul face apel la localnici să fie mai atenți la selectarea și depozitarea deșeurilor menajere, întrucât acestea atrag urșii în zonele locuite./editor Florin Lepadatu/