Evenimente la Sibiu înaintea summitului UE
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Mai 2019, 14:06
Cetățeni și experți din mediul academic discută astăzi la Sibiu despre viitorul Europei. Este vorba de o serie de dezbateri organizate înaintea summitului informal de mâine al șefilor de stat și guvern din Uniunea Europeană.
După amiază este programată o conferință internațională cu titlul "Viitorul Europei, perspectivele evoluțiilor contemporane", dar și o dezbatere la care vor participa 300 de tineri din statele membre ale Uniunii.
La aceste două evenimente vor participa președintele Klaus Iohannis, șeful Comisiei Europene, Jean Claude Junker, și președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.
Viitorul Uniunii, aşa cum ai spus și tu, este astăzi în discuție la Sibiu, dar e rândul cetățenilor și experților să-şi spună părerea. Asta pentru că deja se știu în mare principiile puse în dezbatere pentru viitoarea strategie a UE până în 2024 și care vor trece mâine prin filtrul liderilor de state și de guverne.
Prima țintă menționată în strategie este protejarea cetățenilor și libertăților, iar calea propusă e prin asigurarea securității, protejarea democrațiilor europene, abordarea provocărilor care țin de migrație și prin protejarea valorilor și libertăților europene; a doua prioritate este dezvoltarea bazei economice prin mobilizarea tuturor politicilor relevante în domeniu, promovarea unui mediu competitiv corect, investiții în viitor și adoptarea în întregime a tranziției digitale; următoarea țintă trecută în schița de strategie este un viitor mai ecologic, mai corect și mai incluziv.
Cel puțin teoretic, putem ajunge acolo dacă vom avea asigurată energia sustenabilă, sigură și cu preț decent, dacă e promovată inclusivitatea și dacă protejăm mediul și clima, dar și modul de trai european; schița de strategie prevede și promovarea intereselor și valorilor europene în lume, asta înseamnă ca Uniunea să își proiecteze valorile în restul lumii, să își apere interesele, să promoveze ordinea mondială multilaterală și să abordeze mai dinamic provocările globale.
Interesant este că aceste idei din schița de agendă strategică se suprapun în mare și pe prioritățile președinției române a Consiliului Uniunii Europene.