Evenimente dedicate Zilei Limbii Române, organizate la Chişinău
Preşedinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii, în care suţine că limba română trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor.
Articol de Radio Chișinău, 31 August 2021, 15:48
Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Ambasada României la Chişinău, dar şi primăria acestui oraş au organizat astăzi o serie de evenimente dedicate Zilei Limbii Române.
Aceasta este sărbătorită la Chişnău din 1990, lucru care nu a eliminat, însă, controversele legate de limba care se vorbeşte, de fapt, în Republica Moldova. Mariana Vasilache, de la Radio Chişinău, explică.
Mariana Vasilache: La 31 august 1989 Parlamentul de atunci de la Chişinău a aprobat legislaţia cu privire la limba oficială şi revenirea la alfabetul latin după o mare adunare naţională la care sute de mii de oameni au cerut limbă alfabet, acestea au fost principalele revendicări şi cea mai importantă realizare a mişcării de renaştere naţională de la sfârşitul anilor '80.
Începând cu 1990 ziua de 31 august a fost declarată săbătoare naţională şi marcată în fiecare an în Republica Moldova, limba română a fost consfinţită ca limbă oficială în Declaraţia de Independenţă votată de Parlament pe 27 august 1991, însă în Constituţia din 1994 limba moldovenească a fost trecută ca limbă oficială, subiect care a provocat disensiuni în societate în toţi aceşti ani.
Curtea Constituţională a decis la 5 decembrie 2013 că denumirea corectă este limba română, conform Declaraţiei de Independenţă, text care prevalează asupra Constituţiei.
Uniunea Scriitorilor şi Academia de Ştiinţă au cerut noului Parlament schimbarea Articolului 13 din Constituţie. Pentru aceasta este nevoie de 68 de voturi, însă noua majoritate parlamentară dispune de doar 63 de mandate.
Preşedinta Maia Sandu a transmis un mesaj cu ocazia sărbătorii, în care suţine că limba română trebuie să fie patria tuturor cetăţenilor şi să funcţioneze în armonie cu celelalte limbi vorbite în Republica Moldova.
(RS)