Evaziunea fiscală în domeniul cărnii "a scăzut de la 60% la 30 de procente"
Evaziunea fiscală în domeniul cărnii a scăzut de la 60%, în iunie 2015, la 30 de procente, spune preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii. Radu Timiş.
Articol de Florentina Varga, 19 Ianuarie 2016, 20:36
Evaziunea fiscala in domeniul carnii era in iunie 2015, potrivit reprezentantilor industriei de circa 60%.
Dupa aplicarea reducerii TVA-ului de la 24 de procente la 9% la produsele alimentare, si mai ales dupa scaderea cotei generale de TVA de la 24 la 20 % operata la 1 ianuarie 2016, cifra s-a redus la jumatate potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Carnii – Radu Timis.
Invitatul apelului matinal de astazi, acesta a precizat ca preturile au scazut la raft, consumul a crescut, iar romanul este doritor de produse din carne pe care pina la luarea de catre autoritati a acestor masuri nu si le permiteau.
Pe de alta parte reducerea TVA ului pentru producatorii de carne cinstiti care au mizat pentru investitii, tehnologii, transparenta afacerii, si reinvestirea profitului se vad cresteri ale vanzarilor intre 10-20%.
”Companiile care nu aveau brand, care erau niste ilustrii necunoscuti si nu respectau ceea ce scriau ca si continut pe eticheta, aveau un avantaj major fata de piata si datorita preturilor de dumping de 30-40 % mai mici reuseau sa vanda aceste produse”, a afirmat Radu Timis.
Dupa aplicarea acestor masuri industria incepe sa se revigoreze, sa investeasca si sa exporte in tarile unde exista comunitati de romani, dar si pentru locuitorii acelor tari, intrucat produsele romanesti sunt competitive si pe piata europeana.
Timis a adaugat ca romanii au inceput sa cumpere produse considerate scumpe pina la aplicarea reducerii TVA-ului si prefera sa achizitioneaze cantitati mai mici, dar de o calitate mai buna.
Cresteri ale vanzarilor s-au inregistrat pentru salamul de Sibiu, salamurile crud-uscate cu cresteri de 30-35 % in ultimele 6 luni, iar la polul opus au scazut in vanzari parizerul si crenwusti.