Evaziune fiscală de "un miliard de euro în agricultură"
Ministrul Valeriu Tabără spune că evaziunea fiscală în domeniul agriculturii şi industriei alimentare este enormă şi că ministerul îşi va întări controalele împotriva acestui fenomen.
Articol de Florin Galescu, 24 Septembrie 2010, 20:38
Evaziunea fiscală în domeniul agriculturii şi industriei alimentare ar fi de 1 miliard de euro, susţine ministrul agriculturii, Valeriu Tabără.
Prezent la dezbaterea organizată la Timişoara despre starea agriculturii din România,Valeriu Tabără spune că ar dori controale mai multe şi stricte pentru a elimina această infracţiune, care este totodată una din cele mai mari probleme din domeniu.
Reprezentanţii sindicatelor din agricultură s-au plâns că statul nu-i ajută suficient pe fermieri, iar aceştia nu iau credite.
Valeriu Tabără le-a promis că va cere Uniunii Europene mai multe facilităţi în această.
România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu valorifică pământul decât în 35-45% din potenţial.
Cu toate acestea, preţurile la alimente nu vor creşte în perioada următoare.
Valeriu Tabără spune că nu se aşteptă la o creştere foarte mare a preţurilor la alimente, din cauza situaţiei economice generale, nu numai din România, şi pe plan mondial.
"Până la urmă, alimentele trebuie să circule, să fie cât de cât uşor accesibile. România este o producătoare de cereale", a precizat Valeriu Tabără.
Ministrul agriculturii a mai spus că va susţine în continuare toate formele de agricultură din România, toate sistemele, inclusiv agricultura ecologică, dar nu poate neglija faptul că aproape 70% din ferme aparţin unor fermieri mici.
Agricultură cu bani de la bancă
La prima conferinţă Mediafax din afara Bucureştiului, intitulată "Talks about Romanian Agriculture" (Discuţii despre agricultura din România) au participat procesatori dar şi bancheri, directori ai societăţilor de leasing şi asigurări.
Întrebările fermierilor s-au adresat tocmai acestora din urmă, iar prezenţa directorului general al Fondului de Garantare al Creditului Rural, Veronica Toncea, a fost de bun augur pentru că a venit cu răspunsuri pertinente la felul în care se pot acorda creditele.
La rândul lui, secretarul executiv al Asociaţiei Producătorilor de cereale şi Plante Tehnice Timiş, Nicolae Oprea, găseşte utile asemenea întruniri.
"Sunt convins că de aici vor pleca şi parteneriate, vor pleca oameni care se îndreaptă spre instituţiile bancare, dar lucrul cel mai important este acela ca oamenii să înţeleagă că de unul singur nu pot să facă nimic. Dacă nu sunt asociaţi, dacă nu sunt organizaţi şi astfel de întâlniri se organizează în mod deosebit de organizaţiile profesionale", a declarat Nicolae Oprea.
Controalele ministerului împotriva evazioniştilor "vor fi întărite"
Participanţii au analizat evoluţia producţiei şi a preţurilor, precum şi politicile de impozitare, care ar duce la diminuarea evaziunii fiscale, pe care Valeriu Tabără o consideră drept una dintre cele mai mari probleme ale agriculturii din România.
Acesta este şi unul dintre subiectele pe care se va axa Ministerul Agriculturii şi, tocmai de aceea, rolul compartimentelor de control de la direcţiile agricole va fi întărit.
Potrivit ministrului agriculturii evaziunea fiscală la legume-fructe s-a ridicat undeva la 250 de milioane de euro.
"Este enorm. Este evaziune mare în ceea ce priveşte valorificarea producţiei primare şi, din păcate, cu efecte extraordinar de negative asupra fermierului român.
"De cele mai multe ori, fermier necapitalizat, dator fie la firme care au livrat sămânţă sau pesticide, se grăbeşte întotdeauna să vândă. Vinde producţia din câmp", a concluzionat ministrul agriculturii Valeriu Tabără.