Evaluarea acordului stand-by încheiat de România cu FMI
Tema centrală a discuțiilor a fost legată de intenţia guvernului de a reduce contribuţiile de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale.
Articol de Iulian Olescu, 04 Iunie 2014, 06:52
Reducerea contribuţiei la asigurările de sănătate va depinde de sustenabilitatea unei asemenea măsuri fiscale, este ideea care a reieşit ieri la întâlnirile avute la Bucureşti de delegaţiile FMI şi ale Comisiei Europene care şi-au continuat întâlnirile cu oficiali români.
După ce în cursul dimineţii de marți, discuţiile privind parametrii bugetari şi ultimele evoluţii legate de fiscalitate au continuat la nivel de experţi la Ministerul Finanţelor, delegaţiile FMI şi Comisiei Europene s-au întâlnit cu conducerea Băncii Naţionale a României.
Subiectele abordate au vizat politica monetară, evoluţia inflaţiei şi stabilitatea sistemului bancar, inclusiv aspecte privind nivelul ridicat al ratei creditelor neperformante.
Următorul punct pe agenda de marți a fost discuţia cu comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe-bănci.
Tema centrală a fost legată de intenţia guvernului de a reduce contribuţiile de asigurări sociale la angajator cu 5 puncte procentuale şi de modalităţile în care această măsură ar putea fi pusă în practică fără a afecta deficitul bugetar.
Clarificări privind sustenabilitatea aplicării reducerii CAS
Deputatul PSD, Viorel Ştefan, vicepreşedintele comisiei buget-finanţe a declarat, la finalul întâlnirii, că reprezentanţii finanţatorilor internaţionali ai României şi-au însuşit necesitatea reducerii CAS însă doresc clarificări privind sustenabilitatea aplicării unei astfel de măsuri.
"Singura problemă, ce urmează a fi clarificată, este aceea legat de sustenabilitatea implementării unei astfel de măsuri. Deci, în cursul misiunii se va insista foarte mult pe modul în care urmează să fie realizate veniturile bugetare şi garanţia că prin reducerea încasărilor la bugetul de asigurări sociale prin reducerea fiscalităţii nu se creează un gol de nesuportat", a spus deputatul Viorel Ștefan.
Pe de altă parte, deputatul PDL, Andreea Paul a precizat că executivul nu a prezentat FMI şi Comisiei Europene măsurile compensatorii necesare pentru a putea aplica relaxarea fiscală în domeniul forţei de muncă.
"Încasările foarte slabe din primele patru luni ale acestui an reclamă ori măsuri compensatorii prin taxe noi ori tăieri suplimentare de cheltuieli bugetare. În concluzie, guvernul nu este pregătit pentru a susţine promisiunile pe care le-au făcut în zona diminuării CAS-ului cu cinci puncte procentuale, creşterea pensiilor mici şi nici menţinerea TVA-ului, pentru că TVA-ul la pâine a fost redus temporar la 9%", a afirmat deputatul PDL.
Andreea Paul consideră că guvernul nu a folosit nici spaţiul fiscal pus la dispoziţie de către FMI pentru absorbţia fondurilor europene. Sumele intrate în primele 4 luni de la Uniunea Europeană, în bugetul naţional, fiind în scădere cu 18 procente.
Misiunile creditorilor externi ai României şi-au încheiat ziua cu o întâlnire cu conducerea Consiliului Fiscal, temele principale vizând încasările bugetare sub aşteptări şi sustenabilitatea măsurilor de relaxare fiscală propuse de autorităţile române.