Evaluare Națională 2016: Vezi aici subiectele la Limba și literatura română
Absolvenţii de clasa a opta au început astăzi evaluarea naţională, cu proba la limba şi literatura română.
Articol de Radiojurnal, 27 Iunie 2016, 12:40
Absolvenţii de clasa a opta au început astăzi evaluarea naţională, cu proba la limba şi literatura română.
Peste 153 de mii de elevi s-au înscris la acest examen, care este necesar pentru admiterea la liceu.
Candidaţii au avut subiecte care au ţinut cont de programa şcolară.
Ei au avut de analizat un pastel de Baconski, de scris o compunere despre o vacanţă şi de analizat diferite elemente de gramatică.
După cum a constatat reporterul nostru, Felicia Mocanu, în funcţie de modul în care s-au pregătit, elevii au spus că subiectele au fost destul de dificile sau, dimpotrivă, uşoare.
Reporter: Ţi s-a părut ceva dificil astăzi la examen?
Elev: Poate să înţeleg un pic la ce se referea poezia, dar, în rest, a fost OK. Ziceam că o să fie ceva mai greu, dar când am văzut subiectele m-am descurcat cât de cât.
Elev: A picat opera lirică. Nu mă aşteptam. O să iau cam 7, 7 şi ceva.
Reporter: Şi e suficient pentru ce liceu vrei să optezi?
Elev: Da. : A fost destul de uşor faţă de simulare. M-am descurcat. Mă aştept la un 8, 8,20, 8,30. N-a fost nici greu, nici uşor.
Reporter: Ce ţi s-a părut cel mai greu?
Elev: Compunerea imaginativă. Cred că iau peste 9,50.
Reporter: Camerele de luat vederi?
Elev: M-am speriat puţin, dar având în vedere că am fost corectă şi nu s-a întâmplat nimic, a fost în regulă.
Reporter: În sală, colegii, cum s-au comportat?
Elev: Au fost liniştiţi ceea ce m-a ajutat foarte mult să mă concentrez.
Nouă metodă de corectare
În premieră în acest an, lucrările vor fi corectate în centre zonale de evaluare din alte judeţe decât cele în care au avut loc probele.
Această metodă a fost folosită cu eficienţă şi anul trecut la bacalaureat - a precizat pentru Radio România Actualităţi secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Monica Anisie.
Ea a spus că în această după-amiază lucrările vor fi trimise spre centrele de examinare, iar acest lucru se va întâmpla după fiecare zi de examen.
"După fiecare probă, lucrările se strâng la Comisia judeţeană şi sunt transmise către judeţul la care se va face evaluarea. Colegii de la Comisiile judeţene vor primi de la Comisia naţională judeţele în care vor transmite lucrările. Până atunci este secret, tocmai pentru a fi cât mai obiectivi", a spus Monica Anisie.
Unde se pot semnala nereguli la examen
Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţia celor care vor să semnaleze nereguli o linie telefonică gratuită - 0 800 801 100 -, dar şi adresa de e-mail examene@edu.gov.ro.
Mâine este programată proba la limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, iar peste două zile cea la matematică.
Media obţinută la evaluarea naţională are o pondere de 75 la sută pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, în timp ce notele obţinute în clasele 5-8 vor conta în proporţie de 25 de procente.