Euthanasierea câinilor fără stăpân, neadoptaţi, "a început"
Primaria Capitalei a început de ieri euthanasierea câinilor fără stăpân care nu au fost adoptaţi şi stau în adăposturile municipalităţii din luna septembrie.
20 Februarie 2014, 16:12
Primaria Capitalei a început de ieri euthanasierea câinilor fără stăpân care nu au fost adoptaţi şi stau în adăposturile municipalităţii din luna septembrie, a declarat astăzi Răzvan Băncescu coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.
În două zile au fost euthanasiaţi 187 de câini, în afară de 34 care înregistrau probleme de sănătate.
El a mai precizat că în momentul de faţă sunt peste 1000 de câini care stau de mai mult de 14 zile în adăposturile Primăriei Capitalei, dintrun total de 1700 de animale.
El a explicat că săptămâna trecută au fost doar 40 de adopţii iar în această săptămână au existat zile când nu a fost adoptat niciun câine în condiţiile în care sunt adunaţi de pe stradă 80-100 de câini pe zi.
Băncescu a mai explicat ca a început eutanasierea cainilor deoarece potrivit legii ei trebuie să stea doar 14 zile în adăpost iar după această perioadă Curtea de Conturi va cere socoteală pentru cheltuielile aferente îngrijirii animalului.
Costurile sterilizării pentru un câine cresc de 3 ori
De asemnea, coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Răzvan Băncescu acuză Colegiul Medicilor Veterinari din România că a iniţiat un proiect de hotărâre, în mod netransparent, prin care se blochează programul de sterilizare a câinilor cu şi fără stăpân la nivel naţional.
El a precizat că potrivit proiectului costurile sterilizării pentru un câine cresc de 3 ori, de la 120-150 de lei la 450-500 lei.
Această creştere este cauzată de introducerea unor analize medicale (de sânge, radiografie pulmonară, examen cardiologic) care trebuiesc efectuate înaintea procedurii de sterilizare.
Băncescu spune ca municipalitatea nu va putea plăti aceasta sumă pentru fiecare câine care urmează să fie adoptat deoarece înainte de adopţie trebuie sterilizat.
El a mai declarat că această măsură va afecta şi programul de sterilizare al câinilor cu stăpân pe care municipalitatea îl derulează prin plata acestor costuri în locul posesorilor de animale.
Băncescu susţine că procedura de sterilizare se va putea face numai în cabinetele medicale private iar medicii veterinari din adăposturile municipalităţii nu vor mai putea efectua aceste operaţii medicale.
Adăpostul de la Bragadiru, "deschis pentru adopţii"
Începând de ieri, adăpostul pentru câini fără stăpân de la Bragadiru a fost deschis publicului pentru adopţii.
Adăpostul municipalităţii are în prezent 600 de animale transferate de la celelalte două adăposturi.
El are o capacitate e 1700 de locuri şi poate fi extins până la 2500 de locuri.
Adăpostul a fost amenajat pe locul unei foste ferme de creşterea porcinelor aflat în proprietatea Administraţiei Naţionale a
Penitenciarelor şi a fost închiriat de către Primăria Capitalei cu 4500 de euro pe lună.
În plus, va plăti salariilor deţinuţilor (maxim 25 de persoane) care lucrează la îngrijirea câinilor.