Eurostat: Speranța de viață în România, sub media la nivel european
În România speranța de viață este în jur de 71 de ani, în timp ce media europeană este de aproape 78 de ani.
Articol de Bogdan Isopescu, 06 Noiembrie 2024, 17:33
Speranța de viață a bărbaților din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, în jur de 71 de ani, în condițiile în care media europeană este de aproape 78 de ani.
În privința femeilor, speranța de viață o depășește pe cea a bărbaților cu aproximativ opt ani, însă se află tot sub media europeană.
Speranța de viață a femeilor din Uniunea Europeană este de 83,3 ani, cu aproape 5,5 ani mai mare decât cea a bărbaților. Cele mai mari rate pentru femei se înregistrează în șase regiuni din Spania, unde în top se află femeile din zona Madridului, cu 87,7 ani.
La polul opus se află regiunea Mayotte din Franța, unde speranța de viață a femeilor este de doar 74,4 ani, urmată de trei regiuni din Bulgaria.
Pentru țara noastră, cele mai mari speranțe de viață le au femeile din regiunea Centru - 79,5 ani, sub media europeană de 83,3, iar cele mai scăzute rate se înregistrează în regiunea Vest - 78,6 ani. În privința bărbaților europeni, aceștia au o speranță de viață de 77,9 ani - cu 5,5 ani mai puțin decât cea a femeilor.
Cele mai bune rezultate s-au înregistrat tot în Spania, regiunea Madrid, unde speranța de viață a bărbaților este de 82,4 ani. Urmează regiunea Trento (Italia) și regiunea Stockholm (Suedia). La polul opus se află două regiuni din Bulgaria, cele mai slabe cote înregistrându-se în regiunea Severozapaden - 68,7 ani.
Dacă privind harta europeană a regiunilor vedem că speranța de viață a bărbaților din România este în registrul celor mai slabe din cele șase cote europene, în speță regiunile cu sub 73 de ani, la fel ca Bulgaria, Ungaria, Polonia sau Cehia.
Cea mai mare cotă se înregistrează pentru bărbații din regiunea București-Ilfov - 72,9 ani, sub media europeană de aproape 80 de ani, iar cele mai mici se înregistrează în regiunile de Sud-Est și Nord-Est - ambele cu 70,4 ani.