Europol: Amploarea atacurilor cibernetice este fără precedent
Amploarea valului de atacuri este fără precedent şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz - a anunţat Europol.
Articol de Radiojurnal, 14 Mai 2017, 16:26
Peste 75.000 de atacuri cibernetice au fost semnalate în ultimele 24 de ore în aproape 100 de ţări, vizând în principal sistemele informatice ale instituţiilor, inclusiv în România.
La Uzinele Dacia-Renault de la Mioveni activitatea a fost întreruptă parţial astăzi.
Grupul Renault România a convocat o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei.
Amploarea valului de atacuri este fără precedent şi o investigaţie internaţională complexă este necesară pentru a soluţiona acest caz - a anunţat Europol.
Experţii sunt încă rezervaţi cu privire la pericolul reprezentat de propagarea virusului.
Reporter: Arina Petrovici: Este cel mai mare atac de tip ransomware, la care se cere răscumpărare, din istorie - afirmă Mikko Hypponen, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki.
El susţine că aproximativ 130 de mii de sisteme au fost infectate în întreaga lume.
Atacurile au fost lansate cu virus informatic care blochează computerele şi solicită plăţi în valoare de 300 de dolari pentru deblocare, în moneda virtuală BitCoin.
Plata trebuie făcută în trei zile, dacă nu suma se dublează, iar dacă banii nu sunt vărsaţi în şapte zile, fişierele piratate vor fi şterse - ameninţă infractorii.
Fostul hacker spaniol Chema Alonso, care a devenit responsabil pentru securitatea informatică al companiei Telefonica, la rândul său grav prejudiciată, susţine că dincolo de zgomotul mediatic pe care l-au produs piraţii, ei n-au reuşit să strângă până acum decât 6.000 de dolari.
În orice caz, persoanele fizice, companiile şi organizaţiile afectate sunt sfătuite să nu le dea hackerilor niciun ban.
Specialişti în securitate informatică subliniază că plata recompensei nu este niciodată o soluţie, pentru că astfel este încurajat acest tip de comportament, iar infractorii sunt alimentaţi financiar. În plus, nu există garanţia că virusul a fost şters din calculator.
Un expert în tehnologia informaţiei, care a găsit accidental o modalitate de a opri atacul şi care nu a dorit să îşi dezvăluie identitatea, a avertizat că cei aflaţi în spatele acestuia vor lovi din nou.
Expertul a declarat pentru BBC că este foarte important ca oamenii să îşi consolideze sistemele acum, pentru că noul virus nu va putea fi oprit uşor.
Realizator: Liviu Arsene, expert Bitdefender, a explicat în exclusivitate pentru RRA care este cea mai mare vulnerabilitate a sistemelor în faţa virusului:
Liviu Arsene: Cea mai des întâlnită metodă de infecţie este cea cu e-mailul. Un e-mail ce conţine un ataşatament se trimite la o persoană mai puţin educată din punct de vedere a securităţii, acesta dă click, deschide fişierul, deschide ataşamentul şi se infectează. Sunt foarte puţine lucruri pe care poţi să le faci, dar dacă te-ai pregătit din timp poţi să recuperezi datele dacă ai avut o soluţie de /.../, dacă nu va trebui să aştepţi până când cei din securitate, cei din IT vor elibera un decriptor, adică o soluţie gratuită pe care o poţi instala şi să-ţi decriptezi fişierele infectate.
Realizator: Cercetătorii ruşi de la Kaspersky Lab susţin că România se află printre cele mai afectate 10 ţări de atacul cibernetic de ieri.