Europa "poate fi o putere globală"
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, este la Bucureşti în prima sa vizită în calitate de înalt oficial european.
Articol de Radiojurnal, 07 Octombrie 2016, 14:04
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, a participat şi la Conferinţa Internaţională Bucharest Forum despre noua viziune strategică a Europei în lume.
Ea a spus că Europa are nevoie de o abordare integrată a conflictelor şi a dat exemplul Ucrainei, unde, pe lângă securitate, este nevoie şi de reforme şi de întărirea instituţiilor.
Potrivit redactorului nostru Carmen Gavrila, Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă a explicat că deşi e firesc ca fiecare stat membru să aibă interese mai puternice în anumite zone, e nevoie ca fiecare în parte să facă un efort de preocupare şi pentru alte regiuni.
Federica Mogherini:De aici, din această parte a Europei e evident că nu ne putem împărţi politica externă în două: cei care se preocupă de est şi cei care se preocupă de sud. Europa poate fi o putere globală şi să ofere securitate numai dacă reuşeşte să facă ambele lucruri în acelaşi timp.
Federica Mogherini a spus că noua strategie globală a Uniunii presupune conectarea politicilor interne cu cea externă şi securitate şi apărare mai coerente, inclusiv prin noua idee de apărare comună.
Înaltul Reprezentant pentru politică externă a atras atenţia că în tratatul de la Lisabona sunt numeroase prevederi care ţin de apărare, nefolosite până acum şi cărora le-a venit vremea să fie puse în practică.
Vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini, este la Bucureşti în prima sa vizită în calitate de înalt oficial european.
Preşedintele Iohannis, intalnire cu Frederica Mogherini
'Uniunea Europeană înţelege că România are un interes special şi legitim ca Republica Moldova să rămână cu faţa către Europa' - a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după discuţiile cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Federica Mogherini. Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe discutat cu preşedintele Iohannis şi despre situaţia din Siria, transmite reporterul nostru Oana Bâlă.
Şeful statului a precizat la finalul întâlnirii că cele mai importante teme abordate au fost cele legate de Siria şi Republica Moldova.
Klaus Iohannis:Ne dorim o rezolvare a conflictului din Siria pe cale paşnică, diplomatică. Am fost amândoi de acord că opţiunea militară nu este o soluţie. În ce priveşte Moldova am convenit să avem o abordare comună şi am convenit că această abordare poate să meargă numai în direcţia de a sprijini Moldova să îşi consolideze instituţiile publice, să aibă o viaţă democratică solidă şi să îşi continue în acest fel un parcurs care, sperăm noi, va fi în continuare cu faţa îndreptată spre Europa.
În privinţa alegerilor din Republica Moldova cei doi oficiali au căzut de acord că Uniunea Europeană şi România nu pot interveni în procesul electoral, însă vor privi cu atenţie evoluţiile din această ţară.