Europa, mediile de comunicare şi ştirile false
Simpozionul face parte din seria de evenimente care marchează cea de-a 30-a aniversare a aderării României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Articol de Mihaela Helmis, 18 Aprilie 2024, 12:50
Jurnalişti şi experţi în combaterea dezinformării din 19 ţări participă la Simpozionul "Europa, mediile de comunicare şi ştirile false".
Evenimentul este organizat la Universitatea din Bucureşti, de Uniunea Internaţională a Presei Francofone - Secţiunea română. Simpozionul face parte din seria de evenimente care marchează cea de-a 30-a aniversare a aderării României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.
Daniela Coman, corespondenta Radio România în Franţa şi preşedinta Asociaţiei presei francofone din România, a precizat că tema aleasă - "Lupta împotriva știrilor false" - este probabil una dintre temele de cea mai mare actualitate pentru meseria noastră.
"Și pentru public este foarte important, pentru că, noi, în calitate de mass-media profesioniste și de calitate, pentru că jurnalismul de calitate trebuie să primeze în detrimentul celor care fabrică știri false, trebuie să participăm și la o anumită educație a publicului, ca să fie în stare să discearnă între adevăr și fals. Știm foarte bine ce s-a întâmplat în timpul pandemiei, când circulau tot felul de zvonuri, tot felul de informații, acum cu războiul, există țări, puteri totalitare și cu regimuri autocrate care au fabrici de creatori de știri false", a subliniat Daniela Coman.
Ambasadorul Franţei în România , dl.Nicolas Warnery, a arătat că simpozionul este organizat într-o vreme în care "războiul a revenit din păcate şi în Europa" şi se va discuta desigur şi o temă precum ”Inteligența artificială față în față cu știrile false - o problemă sau o soluție”.
Afirmând că e pentru prima oară când întâlnește atâția jurnaliști, cercetători și cadre universitare reuniţi sub urgența unei asemenea teme, ambasadorul Franței, Nicolas Warnery a vorbit despre agravantele perioadei în care ne aflăm.
"În plus, ne aflăm într-un an electoral în care, știm cu toții, dezinformarea domină – și anul acesta avem cu toții de-a face , în fiecare dintre pozițiile pe care le ocupăm, cu lupta contra dezinformării. Și Institutul francez și ambasada încearcă să furnizeze condițiile pentru dezvoltarea unui jurnalism independent, plural, viguros, ecologic, pentru a permite cetățenilor accesul la o informație diversificată liberă și cât mai exactă – care să le permită luarea de decizii în cunoștință de cauză. Și susținem pe două coordonate importante aceste acțiuni : prin Media Monde – prin RFI – România, care e de fapt regional, ca și prin găzduirea jurnaliștilor ucraineni , a redacției lor online, totul pentru a contribui la difuzarea unei informații concrete despre războiul din vecinătate , care influențează întregul continent", a declarat Nicolas Warnery .
Eric Poppe , reprezentantul OIF pentru Europa Centrală și Orientală, a arătat că Simpozionul de la București se desfășoară la o săptămână după Ziua Internațională a verificării datelor. El a precizat că acest tip de dezbatere permite marelui public să aprecieze importanța în creștere a luptei contra deformării și manipulării informațiilor care sunt de natură a afecta grav coeziunea societății noastre.
"Si e pusă această temă a dezinformării în legătură cu tema tot mai prezentă a rețelelor sociale care dau informații false și care afectează evident dezbaterea democratică în fiecare zi. Și avem exemplul din anul 2016 din SUA al rețelei Analytica în momentul în care s-a demonstrat influența manipulării altgoritmice prin rețele sociale în perioade electorale. Conștienți de faptul că verificarea informațiilor e esențială în lupta dezinformării, OIF a dezvoltat o platformă francofonă de corectare a informațiilor toxice, Platforma ODILE, un set de inițiative pentru verificarea faptelor. Din anul 2021 avem de-a face cu proiecte comune între membrii asociației francofone exact pe această temă a luptei contra informațiilor fabricate, false . Organizația noastră internațională are 4 căi de acțiune în acest sens, în spațiul francofon, susținând eforturi conjugate pentru o informație corectă, nemanipulată", a susţinut Eric Poppe.
La simpozion participă jurnaliști membri ai Uniunii Internaționale a Presei Francofone din țări precum Franța, Tunisia, Senegal, Camerun, Gabon, Elveția, Ungaria, Bulgaria, Armenia, Albania, Republica Moldova şi România .
Accesul pentru public la lucrările simpozionului este gratuit.