Euroins, unul dintre cei mai mari asiguratori RCA, este în stare de insolvență
Guvernul a transmis deja că va lua toate măsurile pentru a proteja asigurații, însă analiștii economici sunt de părere că, pe termen mediu și lung, costurile falimentului vor ajunge să golească tot buzunarele românilor.
Articol de Iulian Olescu, 17 Martie 2023, 20:43
Un nou cutremur pe piața asigurărilor din România. Euroins, unul dintre cei mai mari asiguratori RCA, este în stare de insolvență, a anunțat astăzi Autoritatea de Supraveghere Financiară, care a retras și autorizația de funcționare a companiei.
Guvernul a transmis deja că va lua toate măsurile pentru a proteja asigurații, însă analiștii economici sunt de părere că, pe termen mediu și lung, costurile falimentului vor ajunge să golească tot buzunarele românilor.
Trebuie doar să ne reamintim că falimentul anterior de pe această piață, cel de la City Insurance, a adus tarife mult mai mari pentru polițe, la valori care au tot continuat să crească, iar Astra și Carpatica sunt alte nume cu aceeași rezonanță. Iulian Olescu are toate detaliile despre acest nou caz cu impact asupra a milioane de români.
Reporter: Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție, precizează ASF, care explică și că societatea nu îndeplinește cerința minimă de capital impusă de reglementările în vigoare, fiind necesare, la finalul lunii septembrie 2022, fonduri eligibile suplimentare de peste 1,75 de miliarde de lei pentru acoperirea acesteia. Retragerea autorizației de funcționare a liderului de piață pe segmentul RCA nu ar trebui să determine majorări ale prețurilor asigurărilor de răspundere civilă auto pe termen scurt, însă, costurile aferente falimentului Euroins vor conduce la scumpiri pe termen mediu și lung, consideră Sergiu Costache, președintele eXPRIM, care are o experiență de aproape 25 de ani pe piața asigurărilor.
Sergiu Costache: Practic, impactul asupra prețurilor nu prea îl văd în acest moment. Piața este echilibrată, este stabilă, au fost publicate prețurile de referință, dar impactul va exista foarte clar. Cine îl va suporta? Răspunsul este că, în faza inițială, ca la toate celelalte falimente, celelalte companii de asigurări care vând RCA vor trebui să plătească daunele, pentru că nu sunt numai daune interne, ci și daune externe. Asta va micșora profitabilitatea pieței sau chiar o va duce cu pierdere. Toate acele cheltuieli se vor reflecta în calculul prețurilor, deci este imposibil ca în viitor să nu crească. Prețurile vor fi plătite inițial de asigurători, dar în final de către consumator.
Reporter: ASF precizează că între februarie 2020 și ianuarie 2023 a aplicat societății Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control, toate aceste sancțiuni fiind confirmate pe fond sau definitiv de către instanțele de judecată, cărora societatea li s-a adresat în contestare a măsurilor.