Eurobarometru al Comisiei Europene despre climatul social
După climatul social din 2009 România este pe locul 23 în Uniunea Europeană.
Articol de Claudia Marcu, 02 Februarie 2010, 12:11
Comisia Europeană a dat publicităţii rezultatele unui raport privind situaţia socială în 2009 la nivelul Uniunii Europene, având la bază un eurobarometru special.
Analiza climatului social arată nu numai cum percep europenii actuala recesiune, dar şi impactul acesteia în plan social cu diferenţe foarte mari între statele membre.
Au fost luate în considerare aspecte legate de situaţia personală, costurile zilnice, posibilitatea de a avea o casă, situaţia fortei de muncă, dar şi protecţia socială, sănătatea şi pensiile.
România se situează pe locul 23 în ceea ce priveşte climatul social, cu un punctaj negativ de minus 2,4. Pe primul loc se află Danemarca (+2,8), urmată de Olanda (+2,6), Luxemburg (+2,3) şi Suedia (+1,8).
Eurobarometrul scoate în evidenţă diferenţe foarte mari între ţările din vest şi cele din est, între cele bogate şi cele sărace afectate diferit de criza economică.
Cetăţenii ţărilor nordice şi BeNeLux arată un grad mare de satisfacţie atunci când este vorba de calitatea vieţii, locul de muncă, situaţia financiară a gospodăriei sau costurile de zi cu zi.
Cei mai nemulţumiţi sunt maghiarii, bulgarii, românii şi grecii. Achizitionarea unei case înseamnă bătai de cap pentru bulgari, români, spanioli, polonezi şi maghiari.
Nu şi pentru suedezi. Belgienii sunt cei mai multumiţi de serviciile medicale (5,5), la capătul celălalt plasându-se bulgarii (-3,4), grecii (-3,1) şi românii (-3), cu un grad de nemulţumire foarte ridicat.
Situaţie asemănătoare şi în cazul pensiilor. 18 state membre se plâng de sistemul de pensii, cele mai multe nemulţumiri fiind în Grecia (-5,4), Bulgaria (-4,7), Portugalia (-4,3), România (-3,9) şi Ungaria (-3,6). Întrebaţi însă despre aşteptările pe care le au în următoarele 24 de luni în ceea ce priveşte pensiile, europenii se arată pesimişti, în special în Ungaria, Olanda şi Germania, singurul punctaj pozitiv înregistrindu-l Ciprul.
Chestionarul a cuprins şi întrebări referitoare la felul în care funcţionează administraţia publică. Un grad mare de insatisfacţie se înregistreaza în Grecia, Irlanda, România (-3,6), Italia şi Portugalia, situaţia fiind diferită în Danemarca, Estonia, Luxemburg şi Suedia.
În general europenii consideră că situaţia socială s-a deteriorat în ultimii 5 ani, însă sunt încrezători în viitor.