Euro 2012, "transmis doar de TVR"
Directorul general interimar al TVR, Radu Călin Cristea, a anunţat că a notificat Romtelecom să nu mai difuzeze meciuri din cadrul Euro-2012, întrucât societatea nu a respectat acordul privind drepturile de transmisie pe Dolce Sport.
Articol de Sorin Solomon, 15 Iunie 2012, 18:54
Începând de vineri seară, toate meciurile de la Euro 2012 vor fi transmise doar de Televiziunea Română.
Directorul general interimar al SRTV, Radu Călin Cristea, a anunţat că decizia a fost luată după ce s-a constatat că societatea cu care TVR semnase un contract de sublicenţiere a depăşit termenele de plată.
"Constatăm că sunt incidente, dispoziţiile articolelor 8 din acord, potrivit cărora SRTV are dreptul de a invoca excepţia de neexecutare a acordului-cadru şi de a interzice S.C. Romtelecom difuzarea competiţiilor sportive ulterioare scadenţelor neachitate. Interzicem difuzarea televizată a Campionatului European de Fotbal UEFA Euro 2012, întrucât desfăşurarea acestei competiţii este ulterioară depăşirii scadenţei".
În urma deciziei TVR, meciul dintre Ucraina şi Franţa, care ar fi trebuit să fie difuzat vineri, de la ora 19.00, la Dolce Sport, va fi difuzat pe TVR 1.
Jocul de la Doneţk a fost întrerupt în minutul 5 din cauza unei furtuni puternice, cu fulgere şi trăznete, primele minute fiind difuzate pe TVR 1.
La reluarea jocului, după ora 20,00, transmisia a fost făcută pe TVR 2.
Radu Călin Cristea a mai precizat că TVR putea rupe contractul de la prima datorie neplătită, din aprilie, şi putea astfel să transmită tot Campionatul European de Fotbal, de la primul meci.
Directorul general interimar al TVR a spus că decizia de a trimite această notificare către Romtelecom a fost luată în urma unei consultări cu o echipă condusă de Eugen Vasiliu, consilier juridic în TVR, care a reuşit să "descurce nişte iţe foarte complicate".
Contractul nu a fost făcut cu aportul juriştilor din TVR, ci ar fi fost făcut de Departamentul Sport din TVR cu o casa de avocatură, a spus consilierul juridic al TVR, Eugen Vasiliu.
TVR "a emis factură greşită"
Romtelecom a primit de la TVR o factură greşită şi a solicitat refacerea acesteia, varianta corectă fiind transmisă vineri şi urmând să fie achitată luni, precizează Romtelecom, afirmând că este dispusă să negocieze cu TVR astfel încât ambele canale să transmita meciurile de la Euro 2012 simultan.
Romtelecom precizează, într-un comunicat remis vineri seară, că TVR nu are dreptul legal de a interzice difuzarea meciurilor de la Euro 2012 şi că îşi rezervă dreptul de a folosi toate mijloacele legale pentru a-şi proteja interesele în acest caz.
Romtelecom menţionează, ca urmare a deciziei TVR, emisă vineri, de interzicere a difuzarii meciurilor din Euro 2012, că factura pentru suma de 550.000 Euro fără TVA, cu scadenţă în 10 iunie 2012, la care se face referire în notificarea transmisă de TVR, nu a fost achitată până în prezent deoarece factura corectă, aferentă sumei, a parvenit companiei vineri după-amiază.
"Menţionăm că, anterior, TVR a trimis către Romtelecom o factură greşită pentru suma sus-menţionata. În acest context, Romtelecom a fost nevoită să solicite refacerea facturii, care, în forma ei corectă, a parvenit companiei abia astăzi, după cum am menţionat mai sus. În ceea ce priveşte a doua sumă mentionata de TVR, cea în valoare de 500.000 euro, fără TVA, aceasta a fost achitată de Romtelecom, fără a primi niciun fel de obiecţii sau nemulţumiri din partea TVR.
"Conform contractului, TVR poate solicita doar penalităţi de intârziere pentru cele 17 zile. Este important de mentionat că această sumă reprezentă o plată în avans pentru transmiterea competiţiilor din cadrul Jocurilor Olimpice de la Londra, din luna iulie", se arată în comunicatul Romtelecom.
Compania consideră "că decizia TVR de a interzice difuzarea competiţiilor este abuzivă, respectiv de a intrerupe semnalul de transmisiune în aceeasi zi în care factura refăcuta a fost transmisa şi recepţionată de Romtelecom".
Decizia, luată la trei zile de la schimbarea conducerii TVR
Parlamentul a respins marţi raportul de activitate al Societăţii Române de Televiziune pentru anul 2011 cu 240 de voturi pentru şi în absenţa principalului partid de opoziţie, PDL.
Principalele argumente pentru respingerea raportului de activitate al TVR au fost problemele financiare.
Interimatul la conducerea Televiziunii publice este acum asigurat de jurnalistul Radu Călin Cristea, propus pentru această funcţie de USL.
Comisiile de cultură, după votul din plen de acum trei zile, s-au reunit pentru a-l desemna în unanimitate, dar în absenţa parlamentarilor PDL, pe directorul general interimar al SRTV, în persoana lui Radu Călin Cristea.
El a apreciat, între altele, că televiziunea este supradimensionată şi a precizat că are în vedere şi o ajustare a taxei pentru creşterea veniturilor televiziunii publice.
"Sunt câteva proiecte pe care le am. E posibil ca una din ţinte să fie rediscutarea numărului de canale, dacă se pot face comprimări, dacă unele sunt eficiente, dacă unele nu", a declarat Radu Călin Cristea.
La Comisia de buget-finanţe, contul de execuţie bugetară al SRR, ca şi cel al SRTV au fost respinse.
Senatorii au motivat cu pierderile celor două instituţii şi cu cheltuielile privind colaboratorii.
Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Publică a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTV.
Televiziunea Română are circa 3.400 de angajaţi.