Etica profesională, dezbătută în urma "cazului Costiniu"
Aproximativ patru sute de magistraţi se arată nemulţumiţi de felul în care acest caz le-ar afecta imaginea şi cer forurilor superioare să aibă "o atitudine fermă" în acest sens.
Articol de Mădălina Radu, 09 Aprilie 2010, 09:35
Arestarea preventivă a lui Florin Costiniu este primul caz din România în care procurorii anticorupţie cer şi obţin un aviz de reţinere a unui judecător de la instanţa supremă.
Magistraţii au generat o dezbatere privind etica profesiei şi modul de promovare profesionala la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Patru sute de judecători şi procurori au semnat o petiţie în care se arată nemulţumiţi de felul în care acest caz le afectează imaginea şi cer forurilor superioare să aibă o atitudine fermă în acest sens.
Preşedintele Consiliul Superior al Magistraturii, Florica Bejinaru, a spus ca un motiv de ingrijorare este faptul că judecătorii sau procurorii asupra cărora planează suspiciuni pot profesa in continuare.
"CSM nu poate suspenda din funcţie un magistrat implicat într-un caz de corupţie decât în momentul în care se pune în mişcare acţiunea penală sau magistratul este arestat preventiv.
"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis consultarea tuturor instanţelor şi parchetelor urmând a se examina necesitatea sesizării ministrului justiţiei cu propuneri de modificare legislativă", a declarat Florica Bejinaru.
Magistratii spun ca in urma asa-numitului caz Costiniu i-au in discutie si modul de promovare la instanţa supremă.
Fostul preşedinte al CSM, Virgil Andrieş, a propus ca interviurile de promovare să fie publicate integral pe site-ul Consiliului pentru a nu fi preluate trunchiat şi interpretate eronat.
Ghidul de selecţie a candidaţilor la Înalta Curte şi criteriile luate în calcul vor fi transmise instanţelor şi parchetelor din ţară care trebuie să convoace adunările generale ale magistraţilor pentru a-şi exprima punctul de vedere asupra modificărilor care ar putea fi aduse.
Consultările vor avea loc în perioada 10 - 25 aprilie, iar observaţiile vor fi transmise CSM până la sfârşitul acestei luni.