Etapa a treia a campaniei de vaccinare va începe în luna aprilie
Autoritățile române estimează că etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-COVID-19 va începe în luna aprilie.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Februarie 2021, 07:03
Autoritățile române estimează că etapa a treia a campaniei de vaccinare anti-COVID-19, dedicată populației generale, va începe în luna aprilie, dacă va fi respectată programarea livrărilor de doze de vaccin.
Până atunci, spune președintele Comitetului Național de Coordonare a imunizării, Valeriu Gheorghiță, autoritățile urmăresc ca trei sferturi din locurile disponibile să fie atribuite populației vulnerabile, persoane cu boli cronice sau vârstnici, iar un sfert, celor angajați în activități esențiale.
Reporter: Petruţa Obrejan: "Peste 400.000 de persoane din etapa a doua au fost deja vaccinate, spunea coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, adică persoane încadrate în diferite categorii de risc, cu boli cronice, peste 65 de ani, persoane nedeplasabile sau din centrele medico-sociale. De asemenea, în perioada 10 februarie-17 martie se vor vaccina și 25 de persoane cu vârsta peste 100 de ani, iar în privința reacțiilor adverse, Valeriu Gheorghiță a explicat că din 27 decembrie până ieri s-au înregistrat aproximativ 2.500 reacții comune și minore la un număr de peste 660.000 de persoane vaccinate. El a explicat de ce se produc asemenea reacții, inclusiv după rapel.
Valeriu Gheorghiță: "După prima doză apare activarea răspunsului imun și în momentul în care persoana este vaccinată cu doza de rapel, practic, organismul, având deja un nivel al anticorpilor preformați, va identifica această proteină care apare după vaccin și va tinde să dezvolte o reacție imumonologică, printr-o frecvență mai mare a modificărilor atât la local, cât și la nivel general, însă sunt reacții adverse comune, sunt reacții adverse anticipate, cunoscute, regăsite în rezumatul caracteristicilor produsului."
Reporter: Întrebat dacă este indicat ca înainte de vaccinare să fie luate medicamente antitermice sau antiinflamatorii, Valeriu Gheorghiță crede că nu este un demers ce trebuie urmat.
Valeriu Gheorghiță: "Nu recomandăm prevenirea acestora prin a urma anumite tipuri de tratamente. În cazul în care persoana respectivă înregistrează febră, disconfort local, atunci se poate individual recomanda tratament antitermic sau tratament antiinflamator sau tratament antialgic, dar în niciun caz nu trebuie să facem un obicei din a lua tratament preventiv pentru a calma anumite tipuri de reacții adverse.", potrivit Rador.
Reporter: Până în luna martie vor veni în România mai multe tranșe de vaccinuri produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Chiar peste două zile vor mai fi deschise încă 180 de noi centre.
Valeriu Gheorghiță: "Aceste 180 de cabinete noi de vaccinare sunt distribuite la nivelul fiecărui județ, în funcție de numărul persoanelor cuprinse între grupa de vârstă 18 și 55 de ani, ținând cont de faptul că acest tip de vaccin la momentul actual este recomandat pentru aceste grupe de vârstă, incluzând atât persoane cu boli cronice din aceste grupe de vârstă, cât și persoane care deservesc activități esențiale."
Reporter: În vederea creșterii ratei de vaccinare și mai ales în mediul rural, unde deplasarea spre un centru de vaccinare fix este mai dificilă, de la mijlocul lunii martie vor activa și centre mobile de vaccinare, iar în cadrul platformei de vaccinare va fi introdusă și o listă de așteptare.
Valeriu Gheorghiță: "O persoană, în momentul în care își face cont în platforma de programare, își exprimă opțiunea de a intra în această listă de așteptare, se selectează un centru de vaccinare pentru care optează și în momentul în care va fi un loc disponibil, persoanele care sunt în lista de așteptare vor fi notificate prin SMS și e-mail, se rezervă locul în centrul de vaccinare pentru care au optat timp de 24 de ore. În acest interval, persoana optează în centrul respectiv sau refuză această programare, moment în care sistemul de pregătire, practic, notifică următoarele persoane, după ce se primește confirmarea sau refuzul programării."