Etapa a doua de vaccinare anti-COVID
În mai multe judeţe din ţară, astăzi începe etapa a doua de vaccinare anti-COVID, în timp ce unii medici primesc deja doza de rapel şi este aşteptată o nouă tranşă de vaccin.
Articol de Radiojurnal, 18 Ianuarie 2021, 08:00
În mai multe judeţe din ţară, astăzi începe etapa a doua de vaccinare anti-COVID, în timp ce unii medici primesc deja doza de rapel şi este aşteptată o nouă tranşă de vaccin.
Peste 200.000 de români s-au programat pentru vaccinare în cea de-a doua etapă - mai mult de jumătate dintre ei au peste 65 de ani, iar restul sunt bolnavi cronic şi angajaţi din domenii esenţiale, în proporţii relativ egale - precizează Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Circa 50% dintre programări s-au făcut individual, direct pe platforma online dedicată, iar ceilalţi, telefonic, prin intermediul medicilor de familie sau al angajatorului. În cel puţin cinci judeţe din ţară şi în capitală nu se mai pot face programări pentru vaccinare în următoarele 20 de zile, pentru că nu mai sunt locuri disponibile.
Deocamdată, doar o parte din cele 650 de centre noi aşteptate să funcţioneze în această etapă sunt operaţionale. În Bucureşti, de exemplu, faza a doua a început doar în centrele care au fost destinate de la începutul campaniei imunizării personalului medical, iar în perioada următoare ar urma să se deschidă, etapizat, în funcţie de solicitări şi de numărul vaccinurilor disponibile, alte aproape 30 de centre, cu 140 de puncte de vaccinare amplasate în toate sectoarele, a anunţat Direcţia de Sănătate Publică.
La fel se întâmplă şi în ţară. Cristina Dumitrescu are câteva exemple:
Reporter: La Timișoara, cea de-a doua etapă de vaccinare începe în două centre, unul instalat la un mall din oraș, iar celălalt la Spitalul CFR. Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a explicat și de ce - pentru că există un număr limitat de doze.
Abia după ce mai multe doze de vaccin vor fi disponibile, va crește și numărul centrelor de vaccinare, pe care autoritățile locale le amenajează cu sprijin din partea companiilor private.
La Botoșani se deschide primul centru de vaccinare din județ destinat imunizării populației. Acesta va funcționa în incinta Colegiului Tehnic "Gheorghe Asachi" și va avea o capacitate de 120 de programări pe zi.
Un al doilea centru, cu o capacitate de 60 de programări pe zi, va fi deschis, de miercuri, într-o sală de sport din orașul Dorohoi.
În județul Mehedinți, pentru că autoritățile locale spun că nu au bani, s-a renunțat deocamdată la amenajarea a patru din cele zece centre de vaccinare planificate inițial.
În județul Constanța începe vaccinarea populației cu vârstă peste 65 de ani și cu boli cronice în 12 puncte amenajate în centrele din Constanța, Medgidia, Mangalia, Cernavodă și Hârșova.
Se estimează că se vor administra în jur de 1.000 de doze de vaccin pe zi.
În municipiul Constanța vor fi opt puncte de vaccinare, toate la spitalul mobil de pe Stadionul Portul.
(PH)