Estimări privind evoluţia valului 5 al pandemiei
Autoritățile au anunțat că au început pregătirile pentru preconizatul val 5 al pandemiei.
Articol de Adriana Leu, 01 Ianuarie 2022, 09:28
Autoritățile au anunțat că au început pregătirile pentru preconizatul val 5 al pandemiei.
Situația va fi complicată la noi în țară, pentru că rata de vaccinare anti-COVID este una redusă, de aproximativ 40% în ceea ce privește schema completă și un procent și mai mic când vine vorba de doza suplimentară.
Acest aspect nu pare să se îmbunătățească prea mult în următoarea perioadă, interesul pentru unul dintre serurile anti-COVID disponibile la nivelul Uniunii Europene fiind din ce în ce mai redus.
De pildă, în ultima săptămână, mai puțin de 30.500 de persoane au început schema de vaccinare.
O altă vulnerabilitate semnalată de specialiști este situația bolnavilor cronici și a celor care nu au mai mers la doctor în ultimii doi ani din cauza situației epidemiologice.
Institutul de Sănătate Publică a prezentat, în urmă cu câteva zile, trei scenarii posibile pentru perioada următoare, având în vedere gradul ridicat de transmisibilitate a variantei Omicron.
Cel mai negru scenariu indică posibilitatea ca vârful valului 5 să fie atins luna aceasta sau cea viitoare, cu un număr maxim de noi infectări de 25.000 pe zi și un total de 25.000 de persoane internate în spitale, dintre care 1.500 la terapie intensivă.
Presiunea pe sistemul sanitar ar urma, așadar, să fie una extrem de mare, motiv pentru care medicii de familie sunt implicați în testarea populației.
Spitalele se pregătesc pentru ce e mai rău, iar terapii inovative pentru tratarea COVID sunt așteptate să ajungă în țară.
Medici şi specialiști, împreună cu autoritățile spun răspicat că vaccinarea rămâne cea mai bună metodă de protecție, alături de respectarea normelor sanitare.