Este ziua "Z" pentru cabinetul condus de Viorica Dăncilă
Este ziua "Z" pentru cabinetul condus de Viorica Dăncilă, ziua în care parlamentarii vor decide dacă PSD va continua să rămână la Palatul Victoria.
Articol de Florin Lepădatu, 10 Octombrie 2019, 07:30
Este ziua "Z" pentru cabinetul condus de Viorica Dăncilă, ziua în care parlamentarii vor decide dacă PSD va continua să rămână la Palatul Victoria sau va trebui să părăsească guvernarea.
Ultimele calcule arată că rezultatul votului va fi strâns, după ce cel puţin doi parlamentari s-au răzgândit şi s-au întors la PSD, după doar câteva zile de opoziţie.
Însă, atât de la putere, cât şi de la opoziţie, se anunţă negocieri până în ultimul moment, aşa că situaţia poate evolua până când va fi tranşată de rezultatul votului.
Cert este că ambele părţi sunt optimiste, cel puţin la nivel declarativ.
Amalia Bojescu a urmărit ultimele declaraţii ale liderilor politici pe această temă şi are detalii în radiojurnal: "Formaţiunile politice care au semnat moţiunea de cenzură sunt încrezătoare în reuşita demersului.
PNL este pregătit să preia guvernarea, să garanteze bunăstarea cetăţenilor şi să ofere un guvern pro-european - declara preşedintele partidului, Ludovic Orban: "Sperăm ca parlamentarii României să se trezească, să nu mai cadă pradă ispitei corupţiei şi minciunilor gogonate şi să dea verdictul: "România fără PSD"."
Alături de liberali, parlamentarii PMP sunt pregătiţi să îşi asume o viitoare guvernare şi anunţă că vor vota la vedere moţiunea.
La fel parlamentarii Pro România şi ALDE, care sunt convinşi că moţiunea va trece.
Cât priveşte UDMR, parlamentarii vor vota moţiunea, dar nu la vedere, iar cei de la USR consideră că organizarea de alegeri anticipate reprezintă principala soluţie pentru rezolvarea crizei politice.
De cealaltă parte, premierul Viorica Dăncilă este încrezătoare că executivul va supravieţui.
PSD se bazează şi pe voturile altor colegi din Parlament.
Viorica Dăncilă: "Eu cred în responsabilitatea membrilor Parlamentului României, cred că pot să facă o diferenţă între un partid responsabil, care a venit în faţa electoratului cu un program de guvernare, şi cu o moţiune de cenzură foarte subţire, care nu spune nimic, nu avem un program de guvernare, nu avem un cabinet care să vină în locul Guvernului actual."
Pentru demiterea Guvernului sunt necesare 233 de voturi favorabile."