Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Este important ca tinerii „să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii”

"Apel Matinal" - Invitat: Sergiu Covaci, vicepreședinte executiv al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Este important ca tinerii „să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii”
Foto: pixabay.com

Articol de Daniela Petrican, Cătălin Cîrnu, 02 Mai 2024, 10:23

Ploieştiul a fost desemnat Capitala Tineretului din România pentru anul 2024 la Summitul Tinerilor 7.0, organizat la Cluj-Napoca, iar tema avansată de municipiul reședință al județului Prahova este "Ploiești, Let's PLAY!", unde acronimul PLAY înseamnă, de fapt, "Partnership. Lifelong-Learning. Advocacy. YOUth". Nu întâmplător au fost alese patru direcții de acțiune, mai exact, crearea contextului stării de bine, acțiunea tinerilor în comunitate, consolidarea ecosistemului de tineret, dar și crearea de perspective pentru tineri, potrivit platformei dedicate, www.capitalatineretului.ro.

2 mai este Ziua Națională a Tineretului, când autoritățile, conform legii, trebuie să se implice în organizarea și promovarea unor activități sociale, culturale, artistice și sportive care vizează domeniile de interes ale tinerilor. Discutăm pe marginea acestui subiect cu invitatul "Apelului Matinal", Sergiu Covaci, vicepreședinte executiv al Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România. Istoric vorbind, îți spune ceva Ziua Tineretului, 2 mai?

Sergiu Covaci: Da, uitându-ne în spate, cred că această zi a devenit puțin mai popularizată datorită - și zic "datorită", pentru că o văd ca un motiv bun. Zilele care, cumva, scot în față tinerii și au focus pe tot ce înseamnă activitatea lor au devenit tot mai multe, așa că mi se pare că pe parcursul unui an există multe zile de sărbătoare pentru tineret și activități diverse, iar sigur că oportunitățile au devenit tot mai diverse și mai multiple.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Activități diverse. Participați la organizarea unor evenimente?
Sergiu Covaci: În decursul unui an, sigur că implicarea și cred că tendința tinerilor de a se implica în organizarea de evenimente a devenit tot mai mare și cred că a devenit un motor al mișcării, al generării de schimbare în România, ceea ce este bine. Noi am observat, lucrând cu tinerii, că există tendinţa asta de a se devota ONG-urilor, asociațiilor care au diferite scopuri.

Realizator - Daniela Petrican: Şi este important implicarea voastră la nivelul comunității?
Sergiu Covaci: Foarte importantă. Aș zice că este decisivă și cred că ar trebui mizat tot mai mult pe aducerea tinerilor în prim plan. Noi chiar suntem implicați în partea asta de dezvoltare de programe de studii pentru tineret, tocmai ca să existe și o formare în zona asta, o formare specifică, astfel încât să iasă tineri cât mai bine pregătiți, care să fie în prima linie și să fie, cumva, vocea tinerilor.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Acum, așa, ca o curiozitate, care mai este relația studentului cu profesorul?
Sergiu Covaci: Relația este pe o pantă ascendentă. Cred că, sigur, făcând referire la ultimii ani, au existat niște bariere care au fost depășite - și de comunicare și de deschidere, dat fiind că au fost niște perioade mai grele. Şi cred că ne îndreptăm spre mai bine, tocmai din faptul că suntem mult mai deschişi, mult mai transparenţi în legătură cu starea pe care o au studenții, lucru care, bineînțeles, nu poate să ducă decât la bine, atât timp cât problemele sunt puse pe masă.

Realizator - Daniela Petrican: Nu probleme. Care ar fi principalele probleme ale studenților, ale tinerilor?
Sergiu Covaci: În momentul de față nu le-aş spune neapărat probleme, dar aș spune că studenții sunt foarte orientați spre zona de... și de angajabilitate, unde bineînțeles că ar trebui să beneficieze de programe de integrare pe piața muncii foarte, foarte bine conturate. Este foarte importantă și deschiderea din partea actorilor din mediul socio-economic spre studenți, pentru a le transmite exact care le sunt așteptările atunci când ei ies de pe băncile facultăților. Și aș mai merge, în special, pe zona de participare activă, unde simt că acolo se poate lucra mai mult, pot fi mai mulți stimulați tinerii de a ieși și a se implica în tot ce înseamnă partea asta.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Da, o altă curiozitate: la nivelul studenției câți dintre colegi, dintre studenți se gândesc atunci când sunt în facultate, în universitate, dacă și când vor pleca în străinătate?
Sergiu Covaci: Rezumându-mă la contextul din ultimii ani, aș putea să spun că tendința de a /.../ temporare crește, lucru care cred că este destul de în avantaj, dat fiind că este o experiență destul de promovată. Acum vorbim de mobilități definitive. N-aș putea să dau un număr exact, însă există o tendință, există tendință și cumva cred că ar trebui să reprezinte, poate, și un semnal de alarmă, pentru că sunt anumite, sunt anumite locuri care pe arii, pe nișe oferă mai multe oportunități. Însă este bine că numărul nu este abundent, nu este substanțial și nu creează neapărat o schimbare super mare în dinamica universităților.

Realizator - Daniela Petrican: Dar, dacă ne gândim la sprijinul pe care îl are un student, cam care este proporția studenților sprijiniți financiar de familie?
Sergiu Covaci: Depinde, cred că depinde de situații. Cu siguranță, studenţii când se orientează să-și creeze un drum în studiile superioare, iau în calcul, cu siguranță, acest aspect, Aspectul financiar. Nu aș putea să fac o estimare. Cred că depinde de la caz la caz, însă, cu siguranță, unde există posibilitate, tinerii sunt susținuți de acasă într-o proporţie foarte mare./aburtica/ Bineînțeles, mergem și de cealaltă parte, unde există tineri care încearcă să se susțină singuri sau nu au de ales şi fac diverse sacrificii în zona asta.

Realizator - Cătălin Cîrnu: Dar cum e mai bine, să stai la cămin sau în gazdă?
Sergiu Covaci: Păi sunt două concepte destul de diferite. Cu siguranță, experiența de a sta la cămin este unică. Cu siguranță, beneficiezi cumva de un grup, colegii de grupă, colegii de facultate, care pot să reprezinte un sprijin. Pe de altă parte, sigur că și statul în gazdă încă se poartă în rândul studenților. Probabil că ești puțin mai la distanţă față de colegii tăi, dar poate că este pentru persoanele care, nu știu, preferă să fie mai mai retrași sau în singurătate puțin față de ce se poate întâmpla, nu știu, într-o zonă mai aglomerată, unde poți să stai cu colegii tăi. Sunt plusuri și minus pe ambele zone. Cred că important e ca fiecare să înţeleagă ce e mai bine pentru el.

Realizator - Daniela Petrican: Se vorbește foarte mult despre problema consumului de droguri. Cât privește această problemă, vă implicați sau organizați discuții pe această temă?
Sergiu Covaci: Cu siguranță nu este o chestie promovată și există toleranță - și a fost dintotdeauna zero - din partea ONG-urilor studenţeşti în această direcție și nici nu ne-am dorit să existe, să excaladeze cumva acest manifest. Sigur că există ONG-uri și există și instituţii care fac demersuri specifice şi clare cu privire la acest aspect, iar poziția noastră a fost tot timpul de a nu tolera chestiuni de genul ăsta. Referitor la măsuri, măsuri specifice nu este neapărat în astfel de acțiune, dar suntem alături de toate motoarele care, să zic așa, desfășoară acțiuni în direcția asta ca și colaboratori sau parteneri sau...

Realizator - Cătălin Cîrnu: Raportându-ne însă la tot ceea ce se întâmplă în România, de la școală la social, este suficientă implicare a autorităților în problemele tinerilor? Consideri, nu știu, că acestora li se acordă suficientă atenție, e nevoie de mai mult?
Sergiu Covaci: Cred că vocea tinerilor a crescut foarte mult în ultimii ani și cred că capacitatea unui tânăr de a pune problemele pe masă și obiectivitatea de a le trata a crescut enorm de mult, iar autoritățile încă nu cred că au conștientizat total acest lucru sau nu au fost atente în ultimii ani la acest aspect. Cred că s-ar putea pune puțin mai mult lumina pe capacitățile tinerilor și importanța cuvintelor lor în ceea ce privește partea asta de decizii, mai ales dacă au impact direct în viața tinerilor, cu siguranță există loc de îmbunătățire și dialogul ar trebui să crească mult mai mult. Pașii se fac, se pot accelera puțin, cu siguranță există loc de îmbunătăţiri suficiente.

Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
România 23 Ianuarie 2025, 18:07

Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească

Peste 100 de manifestări, la care vor participa zeci de mii de persoane, vor avea loc vineri, 24 ianuarie, în toată...

Ceremonii organizate cu ocazia împlinirii a 166 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească
România 23 Ianuarie 2025, 17:51

Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut săptămâna trecută cu peste o treime

Aproape 7 mii au fost cazuri de gripă clinică, iar 5 persoane au decedat din cauza acestui virus. Cele mai multe îmbolnăviri...

Numărul cazurilor de infecții respiratorii a crescut săptămâna trecută cu peste o treime
Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit
România 23 Ianuarie 2025, 16:26

Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit

Noul director al companiei a precizat că în contextul reducerii de cheltuieli solicitate de Ministerul Energiei, concursurile...

Complexul Energetic Valea Jiului nu mai face angajări anul acesta, deşi are deficit
Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată
România 23 Ianuarie 2025, 16:11

Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată

Ministrul educației i-a îndemnat pe elevi să nu se teamă de propriile emoţii, dar nici să nu se îngrijoreze mai mult decât...

Daniel David: Metodologia de la Bacalaureat este elaborată în 2024, nu a fost modificată
Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA
România 23 Ianuarie 2025, 16:05

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA

Vlad Oprea este suspectat că ar fi primit mită 240 de mii de euro de la patronul firmei Nordis pentru eliberarea...

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, reţinut de procurorii DNA
Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali
România 23 Ianuarie 2025, 15:17

Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali

În cazul unor asemenea situații, cetățenii sunt sfătuiți să sesizeze frauda apelând numărul unic de urgență 112.

Tot mai mulţi oameni cad în plasa escrocilor virtuali
Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR
România 23 Ianuarie 2025, 15:11

Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR

Certificatul RAR Auto-Pass este un document obligatoriu, eliberat la vânzarea unei maşini second-hand pentru a fi oferit...

Certificatul care conţine date despre istoricul maşinii este emis doar de către RAR
România 23 Ianuarie 2025, 15:09

Numărul șomerilor din România depășește un sfert de milion

Cei mai mulţi şomeri au vârsta între 40-49 de ani, urmaţi de cei cu vârsta peste 55 ani.

Numărul șomerilor din România depășește un sfert de milion