”Este clar că planul despre care vorbește președinta Maia Sandu reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea”
”Apel matinal”- Invitat, europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară
Articol de Florin Lepădatu, 15 Februarie 2023, 09:10
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Apel matinal - Realizatori: Daniela Petrican şi Cătălin Cîrnu
Daniela Petrican: Rusia plănuiește răsturnarea guvernării pro europene de la Chișinău prin luări de ostatici și atacarea instituțiilor statului cu ajutorul unor mercenari străini, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Cu doar câteva zile înainte, președintele ucrainean Volodimir Zelenski vorbise în Consiliul European despre un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova. La sfârșitul anului trecut, mai mulți oficiali de la Chișinău au declarat că Rusia poartă deja un război hibrid împotriva Moldovei, iar informații că Moscova ar viza și această țară au apărut în spațiul public încă din primele luni ale războiului din Ucraina.
Cătălin Cîrnu: Ministerul rus de Externe a reacționat susținând că acuzațiile sunt nefondate, iar Rusia nu reprezintă o amenințare pentru Republica Moldova, care ieri și-a închis spațiul aerian timp de 3 ore după ce Ministerul Apărării de la Chișinău a comunicat că în nord-estul țării, la granița cu Ucraina, a fost detectat un obiect neidentificat, asemănător cu un balon meteorologic. Despre situația din Republica Moldova discutăm chiar acum cu invitatul 'Apelului matinal' de astăzi europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară. Bună dimineața!
Eugen Tomac: Bună dimineața, dumneavoastră și tuturor radioascultătorilor Radio România!
Daniela Petrican: Din informațiile dumneavoastră, cât de mare este pericolul unor acțiuni destabilizatoare în Republica Moldova?
Eugen Tomac: Din păcate, criza de securitate din regiune nu ocolește Republica Moldova și Basarabia este regiunea cea mai expusă, după Ucraina, în fața amenințărilor Federației Ruse. Nu odată, atât președintele Putin, cât și ministrul de externe Lavrov au avut mesaje extrem de directe către Chișinău prin care au amenințat Republica Moldova. Pe de o parte, este clar că planul despre care vorbește președinta Maia Sandu reprezintă un semnal de alarmă pentru toată lumea. Am văzut atât în Consiliul European, când președintele Zelenski a vorbit pentru prima dată despre acest plan, în posesia căruia au intrat și s-au prezentat autorităților de la Chișinău, am observat că și Casa Albă a reacționat. Era de preferat ca și autoritățile române să aibă un punct de vedere cu privire la aceste declarații extrem de serioase pe care le-a făcut şeful statului de la Chișinău, pentru că, dincolo de aceste provocări pe care Rusia le face în mod constant, să nu uităm că conflictul transmistean, așa cum anunța în memoriile sale fostul ministru de externe Primakov, a fost declanșat tocmai cu scopul de a opri unirea Republicii Moldova cu România. Există această provocare constantă venită din partea Kremlinului către Republica Moldova și noi avem obligația să fim alături de românii din Republica Moldova, pentru că dincolo de orice există această realitate: majoritatea populației este românească în Republica Moldova. Există o altă realitate pe care trebuie să conștientizeze și autoritățile române și, evident, acest lucru îl spun ori de câte ori am ocazia și la Bruxelles, că peste 50% din cetățenii Republicii Moldova sunt și cetățeni români, sunt și cetățeni europeni și, prin urmare, avem toată legitimitatea să susținem și, evident, să sprijinim necondiționat toate palierele Republicii Moldova în fața oricăror provocări.
Cătălin Cîrnu: Apropo de susținere, România a susținut și susține dintotdeauna Republica Moldova și din punct de vedere economic, mai ales, și energetic, energie electrică sau gaze naturale. Dar, revenind, însă, la criza politică din Moldova: nominalizarea lui Dorin Recean în funcția de premier poate soluționa această criză politică, poate readuce stabilitatea la Chișinău?
Eugen Tomac: Toate aceste crize suprapuse au obligat Guvernul de la Chișinău să demisioneze și, evident, să fie investit un nou cabinet, ceea ce se va întâmpla în următoarele zile pentru că vulnerabilitățile Republicii Moldova nu vin doar din exterior, ci evident că ele există și în interior și întotdeauna atunci când crizele sociale și economice sunt foarte puternice, oponenții politici, fie și chiar cei proruși, fructifică această nemulțumire și neîncredere a populației din plin. Și evident că această mutare este una binevenită, este una tactică, dar extrem de utilă în acest moment și eu cred că domnul Recean, care are o experiență destul de solidă guvernamentală, a fost ministru de interne, deci pentru aceste vremuri este persoana potrivită la locul potrivit și cred că va face față provocărilor. Eu sunt convins și subliniez încă o dată și cunosc foarte bine suportul pe care îl oferă România Republicii Moldova în aceste zile și fără sprijinul nostru nu ar fi rezistat, dar când mă refer la sprijin constant pe toate palierele, mă refer la faptul că cetățenii români, primarii români, președinții de consilii județene, deci, avem nevoie de un suport de la om la om, ca de la român la român în acest în această perioadă. Tocmai de aceea am insistat acest aspect necesar de a sprijini Republica Moldova în fața acestor amenințări.
Daniela Petrican: Dar, spuneți-ne pe ce anume trebuie să se concentreze viitorul Executiv de la Chișinău?
Eugen Tomac: Indiscutabil, pe reformele legate de justiție. Ieri, 18 judecători din Curtea Supremă de Justiție și-au prezentat demisiile tocmai pentru că și-au dorit să adâncească această criză care există în administrația din Republica Moldova. Justiția reprezintă o mare provocare pentru Guvernul de la Chișinău și evident că nu poți să te apropii de Uniunea Europeană păstrând acel sistem sovetic juridic care există în Republica Moldova, sovietizat în Republica Moldova. Și, de aceea, cred că pe componenta justiției, reformele trebuie să continue, pentru că un stat nu poate fi credibil și nu poate funcționa eficient atât timp cât justiția nu este independentă, pe de o parte. Pe de altă parte, evident că reformele economice sunt necesare, pentru că inflația a depășit 35% în Republica Moldova și sigur că într-o asemenea situație nimeni nu acordă finanțare Republicii Moldova și, oricâtă asistență ar oferi Uniunea Europeană, nu este suficientă pentru a opri acest proces extrem de complex legat de consecințele economice ce afectează societatea.
Daniela Petrican: Și ce șanse are noul guvern să-și ducă mandatul până la capăt?
Eugen Tomac: Șanse sunt foarte mari, în primu și-n primu rând, pentru că marele avantaj al Republicii Moldova este stabilitatea parlamentară. Partidul PAS, creat de actualul președinte al Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, deține o majoritate confortabilă. Un singur partid are o majoritate de peste 50%, deci nu există probleme în ceea ce privește asigurarea stabilității guvernamentale. Tocmai de aceea, eu cred că viitorul cabinet are în față o serie de provocări de înfruntat, dar, în spate, o majoritate guvernamentală destul de stabilă în Parlament.
Cătălin Cîrnu: Da, să sperăm că nu va fi vorba de instabilitate, pentru că ați amintit ceva mai devreme și de problemele din regiunea transnistreană. Rămânem și noi atenți la toate întâmplările de peste Prut. Mulțumim pentru prezența alături de noi și astăzi, la “Apel matinal”!
Eugen Tomac: Și eu vă mulțumesc!
Cătălin Cîrnu: Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele Partidului Mișcarea Populară, despre situația din Moldova.