Eroii Revoluției, comemorați la Reșița
Ceremonia a fost una simplă, iar punctul culminant l-a constituit apelul solemn. În locul celor şapte militari s-a răspuns de fiecare dată: căzut la datorie!
Articol de Mario Balint, 22 Decembrie 2016, 13:03
Cei şapte eroi ai Regimentului 17 Rachete Anti-Aerene SEMENIC din Reşiţa, căzuţi pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989, au fost comemoraţi astăzi la monumentul din incinta fostei unităţi militare.
Ceremonia a fost una simplă, iar punctul culminant l-a constituit apelul solemn. În locul celor şapte militari s-a răspuns de fiecare dată: căzut la datorie!
După intonarea imnului şi săvîrşirea serviciului religios, reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrele militare în rezervă şi în retragere, precum şi familiile celor decedaţi au depus coroane de flori la monumentul închinat eroilor.
Ceremonia a fost organizată de Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere ”A.I.Cuza”, filiala Caraş-Severin.
Fostul comandant al Regimentului 17 Rachete Antiaeriene „Semenic” din Reşiţa, Gl.bg.(r) Vasile Cocoşilă, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, „Alexandru Ioan Cuza”, Filiala Judeţeană Caraş-Severin, a vorbit despre atacul asupra unităţii, din noaptea de 22 decembrie 1989, cînd au murit şapte militari.
"Sîntem puţinii din ţară care am fost atacaţi! Şi am fost atacaţi de profesionişti, care au folosit armament special, sisteme de vedere pe timp de noapte, şi care au vrut să ne pedepsească pentru că nu ne-am încadrat în scenariul general de a îndrepta armata împotriva poporului, dar au vrut să şi anihileze regimentul pentru că avea un rol strategic foarte important în partea de Vest a ţării. Se apăra culoarul aerian şi dacă ăsta era anihilat, se putea trece către Iugoslavia şi invers. Plus că apăram antiaerian obiectivele din cadrul municipiului Reşiţa, şi erau destule obiective importante, industriale şi strategice atunci, înainte de 1989!”.
Generalul Vasile Cocoşilă a vorbit şi despre diversiunile care puteau să transforme evenimentele de la Reşiţa în unele cu mult mai tragice. În timpul Revoluţiei, 25 de persoane au fost ucise.