Energie curată dar scumpă
Energia verde aduce bani în România, dar poate creşte preţul energiei electrice, susţin specialiştii în domeniu.
Articol de Cora Enache, 09 Noiembrie 2010, 20:48
Investiţiile în eficienţa energetică şi în sursele de energie regenerabilă din Romania sunt extrem de atractive pentru oamenii de afaceri, în ciuda crizei economice, după cum au declarat reprezentanţii patronatelor din domeniu, dar şi cei ai autorităţilor centrale, prezenţi la Forumul Mării Negre care se desfăşoară la Bucureşti.
Interesul investitorilor români a fost catalogat ca fiind "enorm" de preşedintele Federaţiei Patronale "Energetica", Dan Ioan Gheorghiu: "Daca acum 3 ani sau 4 ani de zile toată lumea vorbea de metri pătraţi construiţi sau de hectare cumpărate ca terenuri, de doi ani de zile, aceiaşi investitori vorbesc de megawati eolieni, solari, de biomasă şi aşa mai departe".
Chiar dacă investitorii sunt pregătiţi să scoată bani din buzunar pentru proiecte de mare amploare în producerea energiei verzi, piedicile întâmpinate pe teritoriul României sunt semnificative, după cum a recunoscut şi directorul din cadrul Ministerului Economiei, Alexandru Sandulescu.
"Avem numeroase restricţii de mediu, nu oriunde se pot amplasa unităţi de producere a energie electrice sau termice din surse regenerabile. Avem limitări de sistem şi limitări tehnologice care treptat-treptat sunt din ce în ce mai mici."
Şi producătorii au susţinut că în ciuda dezvoltării rapide a sistemelor verzi de energie apar probleme: gradul de suportabilitate al sistemului energetic naţional de a primi aceste resurse şi gradul de suportabilitate al populaţiei de a plăti acest tip de energie.
Temerea incapacităţii de plată a populaţiei este susţinută şi de cercetători, care atenţionează că unele studii de impact arată că promovarea surselor regenerabile ar putea să crească preţul energiei electrice cu 50 la sută la consumatorul final, după cum a spus directorul din cadrul Institututlui de Cercetari si Modernizari Energetice, Vasile Rugină.
" Este un calcul estimativ, ar putea fi mai mult. Dacă mai punem la socoteală că în 2012-2013 se va schimba mecanismul de alocare a certificatelor de emisie de CO2 ceea ce va duce la o scumpire importantă a electricităţii produse pe cărbune, înseamnă că din punct de vedere al costurilor, viitorul nu va fi foarte roz pentru consumatorul român."
"E adevarat că se va investi un miliard de euro, dar să fim convinşi că acest miliard va fi recuperat din buzunarul abonatului casnic român. Profitul se va duce în ţara de origine a companiei investitoare şi echipamentele vor fi aproape toate din import, pentru că în România nu s-a dezvoltat această industrie", a declarat Vasile Rugină.
Producătorii spun însă că ţara noastră are tot interesul să crească economic şi una din condiţiile esenţiale pentru aceasta este să producă energie.
De asemenea, România s-a angajat deja prin strategia energetică să îndeplinească anumite ţinte în acest sens.
Pentru intervalul 2007- 2020 nivelul ţintelor naţionale orientative privind ponderea energie electrice din surse regenerabile de energie în consumul intern brut de energie electrica este de 33 la sută pentru 2010, de 35 la sută pentru 2015 şi de 38 la sută până în 2020.