ENEL intenţionează să părăsească România
Clienţii companii de energie Enel nu vor avea nicio problemă și vor primi curent electric sau gaze fără întreruperi.
Articol de Florin Lepădatu, 23 Noiembrie 2022, 07:59
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Clienţii companii de energie Enel nu vor avea nicio problemă și vor primi curent electric sau gaze fără întreruperi, dă asigurări Autoritatea Națională de Reglementare în domeniu, după ce grupul italian a anunțat că anul viitor vrea să vândă tot ceea ce deține la noi în țară. Practic, viitorul proprietar ar urma să preia și toate contractele pe care Enel le are cu gospodăriile sau firmele din România, în jur de trei milioane, potrivit celor mai noi date statistice. ANRE nu a fost încă notificată oficial despre intenția Enel. Anunțul despre retragerea din România a fost făcut la Milano, în plină criză energetică europeană, și are legătură mai mult cu datoriile pe care le are grupul italian.
Reporter: Bogdan Isopescu - "Decizia Enel are de-a face cu o repoziționare strategică pe piață în urma crizei din energie, dar și din cauza datoriilor grupului, iar această strategie prevede retragerea din unele țări și întărirea prezenței în altele cheie pentru grup. Printre țările în care Enel își vinde total sau parțial activele se numără Rusia, România, Chile, Peru, Brazilia și Argentina. Dintre acestea, Rusia, România, Peru și Argentina sunt țările la care Enel va renunța total.
Franceso Starace, directorul general ENEL, în cadrul prezentării strategiei la Milano: "Nu doar că ne gândim să începem aceste repoziționări, ci chiar le-am început. Am început ieșirea de pe segmentul de gaz din Chile și se va materializa până la sfârșitul acestui an, iar asta va influența și procesul din Spania. Am inițiat, de asemenea, discuții pentru ieșirea din România, Peru şi Argentina. Desigur, nu pot dezvălui multe în acest moment, dar procesele se află în diferite stadii de lucru."
Într-o declarație de presă, Franceso Starace afirma că Enel părăsește România pentru că a ajuns într-un punct în care este dificil să mai obțină o creștere suplimentară în viitor. Citez: "s-ar putea spune că este mai degrabă o recunoaștere a faptului că am făcut o treabă bună, că România are o bază bună, iar o vânzare monetizează într-un mod bun valoarea pe care am creat-o. Este o judecată pozitivă a României, o recunoaștere a muncii bune făcute acolo". Activele pe care Enel le va vinde au o valoare totală de peste 21 de miliarde de dolari, bani care vor fi redirecționați către cele şase țări unde dorește să-și întărească poziția. În România, Enel este una dintre cele mai mari companii din piața energiei, cu active pe toate palierele, în speță producție, distribuție și furnizare de energie și deține circa trei milioane de clienți. Acești clienți nu trebuie însă să-și facă griji că ar rămâne fără energie, pentru că este o simplă schimbare de proprietar al activelor. Mai mult, legislația națională și europeană are prevederi extrem de stricte care elimină astfel de situații."