Emil Boc: "Pensiile sub 1000 de lei, neimpozitate"
Invitat la Radio România Actualităţi, premierul Emil Boc a făcut precizări referitoare la legea pensiilor.
Articol de Paul Poteraşi, 23 Februarie 2010, 15:17
Premierul Emil Boc a declarat la Radio România Actualităţi că aprobarea împrumutului de către Comisia Europeană şi de către FMI are o dublă semnificaţie pentru România.
În primul rând, acordarea împrumutului relevă faptul că România este pe drumul cel bun, iar în al doilea rând sumele de bani vor fi utilizate pentru a finanţa deficitul bugetar, a explicat Emil Boc.
În ceea ce priveşte dobânda la care va fi contractat împrumutul, premierul a spus că aceasta va fi una foarte mică.
"Banii rămân pe piaţă şi vor scădea dobânzile pentru firme şi pentru persoane fizice, la băncile româneşti", a adăugat Emil Boc.
Emil Boc speră ca legea pensiilor să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011
Referindu-se la legea pensiilor, premierul a spus că aceasta trebuie să fie corectă cu 22 de milioane de români, iar chiar dacă acum măsurile sunt mai aspre, acestea au rolul de a corecta ceea ce nu a mers până acum.
"Trebuie să renunţăm la privilegii şi fiecare să primească înapoi cât a contribuit", a explicat Emil Boc.
Acesta a mai declarat că şi în acest an bugetul de stat va împrumuta bugetul pensiilor, dar că pe viitor valoarea acestui împrumut va trebui să fie redusă.
Premierul a spus că va insista ca Parlametul să adopte acest proiect al legii pensiilor şi că speră ca această lege să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2011.
Primul ministru a mai spus că nu s-a pus problema impozitării pensiilor sub 1000 de lei.
Soluţii pentru tineri şi şomeri
Şeful Executivului a vorbit şi despre Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede ca firmele care angajează şomeri să beneficieze de şase luni de scutire la contribuţiile de asigurări sociale.
"Această măsură este menită să ajute 50.000 de români. Statul nu pierde, ci câştigă prin această măsură, pentru că nu plăteşte ajutorul de şomaj, iar bugetul de stat câştigă astfel 52 de milioane de lei", a explicat Emil Boc.
O altă măsura care speră primul-ministru să conducă la îmbunătăţirea mediului de afaceri este aceea de a le oferi tinerilor un spaţiu la dispoziţie timp de un an cu chirie modică sau fără, pentru a le permite acestora să îşi dezvolte afacerile.
Premierul a mai spus că i-a cerut ministrului finanţelor să reducă numărul de taxe parafiscale şi că doreşte să elimine practic impozitul minim şi să îl transforme în impozit forfetar.
Schimbarea lui Mircea Geoană de la Senat, nediscutată în PD-L
În ceea ce priveşte reducerea numărului parlamentarilor, Emil Boc a spus că trebuie pus în practică ceea ce au votat românii.
"Nu vom accepta să minţim românii. Sper ca politicienii să înţeleagă mesajul românilor dat prin referendum", a spus premierul.
Referindu-se la posibila înlocuire a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, Emil Boc a spus că nu s-a discutat acest lucru în Partidul Democrat Liberal.
Altă temă abordată de premier a fost cea a alocaţiilor.
"Nu ne-am propus să facem economii din alocaţii - acestea nu vor dispărea. Cea mai bună formulă pentru alocaţiile elevilor o vom dezbate public", a spus Emil Boc.
Pentru varianta integrală a interviului cu premierul Emil Boc citiţi aici.