Emigranţii români, pe locul 5 în lume
România are a 5-a cea mai numeroasă emigraţie din motive economice, din toate ţările lumii, după Mexic, India, China şi Polonia.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Iulie 2019, 14:00
România are a 5-a cea mai numeroasă emigraţie din motive economice, din toate ţările lumii, după Mexic, India, China şi Polonia.
Datele despre migraţia românilor din ultimii 20 de ani apar într-un amplu raport dat azi publicităţii la Paris de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - OCDE.
Între anii 2000 și 2018 populația României a scăzut cu aproape 3 milioane de locuitori, iar potrivit raportului OCDE, 75% din această scădere a avut drept cauză plecarea din țară a populației active.
90% dintre românii care trăiesc în afara granițelor se află în țări din Uniunea Europeană, cei mai mulți în Italia - peste un milion, în Germania 680.000, iar în Spania 570.000.
Comunități importante trăiesc și în Marea Britanie, Franța, Canada și Statele Unite.
2/3 dintre românii plecați în ultimii 20 de ani au avut ca motiv un job bine plătit și condiții mai bune de muncă, iar un sfert dintre ei sunt foarte educaţi.
În Canada, SUA, Marea Britanie și Franța lucrează cei mai mulți români cu studii superioare, iar în Italia și Spania muncesc, în general, cei fără studii.
Un aspect pozitiv este că românii plecați nu au rupt definitiv legătura cu țara. Cei mai mulți vin în vizită cel puțin o dată pe an, iar unul din patru spune că ar vrea să se întoarcă definitiv în România la un moment dat.
În schimb este îngrijorător că în perioada recentă aproape jumătate dintre persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani au declarat că intenționează să emigreze.
Raportul se încheie cu o serie de recomandări pentru autorități și anume: crearea condițiilor ca persoanele calificate și competente să nu mai dorească să plece din România, conceperea de strategii pe termen lung prin care migranții să fie ajutați de stat să se întoarcă acasă, consolidarea legăturilor dintre migranți și urmașii lor cu țara astfel încât aceștia să poată contribui atât la bunăstarea statelor în care trăiesc, cât și a României.