Eliminarea standardelor duble la produsele alimentare pe pieţele din UE
State membre ale UE, inclusiv România, doresc reglementări la nivelul Uniunii care să elimine standardele duble la produsele alimentare.
Articol de Radiojurnal, 22 Septembrie 2017, 20:40
Reglementările Uniunii Europene trebuie să elimine standardele duble la produsele alimentare pe pieţele statelor membre, susţin reprezentanţi din ţările Grupului de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia -, precum şi din România, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia.
Ei au participat la o reuniune a miniştrilor agriculturii desfăşurată ieri chiar în oraşul Visegrad.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Alexandru Potor, a precizat, într-un interviu pentru RRA, că un prim document vizând combaterea standardelor duble în domeniul alimentar va apărea la sfârşitul acestei luni.
Alexandru Potor: S-a vorbit despre principiul, în general, că la nivel european trebuie să existe o legislaţie adaptată, în aşa fel încât să permită, într-o manieră comparabilă între toate ţările europene, să se verifice existenţa dublului standard. Important este să facem un mecanism comun, care să poată să fie aplicat de fiecare stat membru, să-şi determine dacă există aceste duble standarde pe calitatea alimentelor.
Reporter: Puteţi să interveniţi şi mai departe, veţi urmări mersul acestei probleme?
Alexandru Potor: Sigur că da. Există un calendar destul de bine clarificat la nivel european. La sfârşitul lunii septembrie probabil că va fi o primă comunicare din partea Comisiei pe subiectul acesta, privitor la interpretarea legislaţiei actuale în ceea ce priveşte protecţia consumatorilor şi îndepărtarea a ceea ce înseamnă practici comerciale neloiale. Cu toate astea, noi ne dorim să avem o directivă mult mai bine aplicată şi mult mai clară în domeniul acesta, în care să se dea un instrument foarte, eu spun, flexibil şi eficient pentru fiecare stat membru, ca să determine situaţiile de standarde duble pe partea de calitate a alimentelor.