Eliminarea datoriilor guvernului, "prioritate pentru România"
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualităţi că în următoarele luni va fi elaborată o strategie de eliminare a datoriilor guvernului către firme.
Articol de Bogdan Mihai, 08 Februarie 2011, 18:11
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu a declarat într-un interviu pentru Radio România Actualităţi, realizat de Alexandra Andon, că există şi minusuri în angajamentele asumate de guvern, reprezentate în special de plata datoriilor guvernului către firme, "care trebuiau să fie făcute şi nu au fost efectuate".
Mihai Tănăsescu şi-a exprimat speranţa că noul acord, care va începe la sfârşitul lunii martie, să eficientizeze companiile statului printr-o mai bună evaluare a veniturilor pe care le realizează şi a cheltuielilor pe care le efectuează.
Reprezentantul României la FMI a declarat că a convenit cu autorităţile ca într-un interval de trei luni să existe o elaborare a unei strategii de eliminare a acestor datorii în anii care urmează.
"Vom lucra împreună cu autorităţile de la Bucureşti, împreună cu specialişti din Banca Mondială, pentru fiecare companie în parte, indiferent dacă se află în subordinea ministerului transporturilor sau a ministerului industriei.
"Este clar că fiecare companie trebuie tratată diferit, cauzele sunt diferite şi, ca atare, procesul de reforme structurale din cadrul acestor companii va conduce gradual la diminuarea acestor arierate", a declarat Mihai Tănăsescu.
Programul nu a fost impus de organismele internaţionale
El a declarat că programul de restructurare a companiilor de stat nu a fost impus de Fondul Monetar Internaţional sau Comisia Europeană, ci reprezintă viziunea autorităţilor de la Bucureşti pe următorii doi ani.
Mihai Tănăsescu a adăugat că măsurile pe care autorităţile vor trebui să le implementeze vor conduce la sfârşitul acestei perioade de timp la un plus de calitate a serviciului public, dar şi a disciplinei financiare în aceste companii.
"Este limpede că nici după doi ani reformele nu vor fi terminate, dar vor fi puse pe un făgaş normal, vor fi puse pe un făgaş care va permite o continuitate, va duce în continuare la îmbunătăţirea serviciului public.
"Deci, aceşti doi ani care, sigur, reprezintă o perioadă medie de timp, reprezintă cred eu anii în care companiile care au probleme în momentul de faţă vor încerca să se acomodeze spre un nou tip de management, spre un nou tip de acţiune, spre un nou tip de a răspunde publicului prin serviciile pe care le oferă", a mai spus Mihai Tănăsescu.
Misiunea în România a Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene şi-a încheiat evaluarea cu concluzia că economia "dă semne de însănătoşire", dar trebuie luate măsuri precum absorbţia fondurilor europene şi eliminarea datoriilor statului.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat că autorităţile române nu vor mai apela la ultima tranşă de împrumut din acordul semnat cu FMI, iar viitorul acord în valoare de cinci miliarde de euro va fi unul de tip preventiv.