Eliminarea clientelismului politic, cerut de sindicate
Sindicatele recomandă autorităţilor eliminarea clientelismului politic din sistemul public într-o formă reală, iar reforma trebuie să înceapă chiar de la nivelul partidelor politice.
Articol de Diana Domenico, 04 August 2010, 14:41
La recomandările FMI către autorităţile de la Bucureşti, reprezentanţii sindicatelor adaugă una privind eliminarea clientelismului politic din sistemul public într-o reformă reală.
În plus, nu se grăbesc să excludă posibilitatea adoptării unor noi măsuri de austeritate, în ciuda concluziilor optimiste ale misiunii de evaluare.
Sindicatele atrag atenţia executivului că planul de guvernare şi măsurile care se iau şi care afectează atât oamenii de afaceri, cât şi populaţia, trebuie să fie coerente.
În caz contrar, vom asista la o migrare tot mai mare a specialiştilor în alte ţări.
Reprezentantul sindicaliştilor liderul SED LEX, Vasile Marica este de părere că reformarea trebuie să înceapă chiar de la nivelul partidelor politice.
"Ei prima dată trebuie să se reformeze. Ei sunt cei care trebuie să înţeleagă că administraţia şi toate instituţiile statului trebuie să fie lăsate în pace, ei trebuie să se înţeagă cu consilierii care şi i-au adus să plece acasă şi probabil că România ar merge pe drumul cel bun. Marea parte a cetăţenilor din această ţară ar pleca cu braţele deschise în altă ţară", a spus Vasile Marica.
Liderul SED LEX crede că se vor mai aplica şi alte măsuri de austeritate suplimentare.
"Eu sunt convins. Dacă vom merge în ritmul acesta, este clar că mai devreme sau mai târziu rămânem cu o Românie fără România. Nu mai trebuie neapărat să vină cu vreo propunere de restructurare, că se restructurează statul singur", a afirmat Vasile Marica.
Boardul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe de 914 milioane euro din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care şi plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare.
Acesta a mai arătat că va putea cere o nouă derogare pentru Romnânia în privinţa arieratelor doar dacă se vor vedea eforturi "serioase" pentru rezolvarea acestei probleme.
Oficialul FMI a menţionat că reforma din sectorul de pensii şi implementarea legislaţiei privind salarizarea unică, care trebuie să fie adoptate de Parlament în luna septembrie, sunt "critice".