Elevii, testaţi din doi în doi ani
Ultima variantă a Codului educaţiei mai prevede că învăţământul obligatoriu va fi de 11 clase, incluzând aici şi clasa pregătitoare.
07 Septembrie 2009, 15:35
Examenul naţional de bacalaureat va fi structurat în două etape: testarea competenţelor de comunicare şi digitale în timpul clasei a XII-a, urmând ca la sfârşitul acesteia, absolvenţii să susţină examen scris la trei materii.
Evaluarea cunoştinţelor elevilor se va face din doi în doi ani. Mai exact, se vor desfăşura testări naţionale la sfârşitul claselor a IV-a şi a VIII-a şi testări locale la sfârşitul claselor a II-a şi a VI-a.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Mihaela Gună, apreciază că evaluarea elevilor trebuie susţinută de strategii clare, menite să conducă în final la dezvoltarea competenţelor acestora pentru viaţă.
"Dacă facem numai evaluări ca să luăm nişte note şi acelea să conteze mai târziu şi fără să influenţeze dezvoltarea copilului, stabilirea unor planuri care să urmărească dezvoltarea lui, atunci nu sunt decât nişte evaluări în plus, care vor întări fenomenul meditaţiilor şi care nu ne vor folosi la nimic" a declarat Mihaela Gună.
Forma finală a Codului educaţiei stipulează printre altele şi restructurarea curriculei, mai exact, 60% din ceea ce se va preda va avea aceeaşi formă în toate şcolile, 20% va rămâne la dispoziţia şcolii, restul de 20% rămânând la dispoziţia cadrului didactic.
Reprezentanţii părinţilor speră ca această restructurare să răspundă în principal interesului elevului. Mihaela Gună: Noi am cerut să fie un procent cât mai mare în curriculă şi la latitudinea şcolii, dar nu pentru completarea normelor didactice.
Federaţiile sindicale din învăţământ susţin că forma finală a Codului educaţiei mai poate suporta modificări în continuare şi aşteaptă propuneri ale societăţii civile, dar şi amendamente din partea parlamentarilor.